Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

V senickej galérii sprístupnili výstavu Rastlinný labyrint

Ilustračná snímka. Foto: TASR Oliver Ondráš

Výstavu otvorila vernisáž, ktorá sa konala 16. októbra a záujemcovia ju môžu navštíviť v priestoroch galérie až do 25. novembra. Kurátormi výstavy sú Josef Fantura a Dana Janáčková.

Senica 20. októbra (TASR) – Záhorská galéria Jána Mudrocha v Senici v spolupráci s Galériou výtvarného umenia v Hodoníne pripravili výstavu Martina Zálešáka Rastlinný labyrint pri príležitosti 100. výročia vzniku prvej Československej republiky. TASR informovala hovorkyňa mesta Senica Viera Barošková.

Výstavu otvorila vernisáž, ktorá sa konala 16. októbra a záujemcovia ju môžu navštíviť v priestoroch galérie až do 25. novembra. Kurátormi výstavy sú Josef Fantura a Dana Janáčková. "Po úspešnej jarnej prezentácii v Hodoníne sa maliarska tvorba tohto predstaviteľa českého umenia presunula do Senice, navyše obohatená aj o kresbu, ako prvá samostatná výstava autora na Slovensku," uviedol k výstave Fantura.

Pozostáva z výberu veľkoformátových a komornejších diel posledného dvadsaťročia tvorby autora. "Umelecká tvorba tohto autora určite presvedčí každého, že klasická maľba má stále čím osloviť i náročného diváka. Púta formálnou aj myšlienkovou stránkou, úctou k maliarskemu umeniu, poctivosťou v námete a interpretácii. Takisto aj štruktúrou maľby, ľahkosťou, pokorou k prírode, ale aj šarmom a radosťou z tvorby. Tiež kultivovanosť, prepracovanosť a myšlienková hĺbka si podmania vnímavého pozorovateľa, ktorý na dielach autora objavuje magický svet prírody, jeho kolobeh, atmosféru, detaily rastlín a jej všednú krásu," doplnila Janáčková.