Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trnavský kraj

Dnes pokračuje v Šaštíne púť mladých

Národná púť v Šaštíne-Strážach pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Tradícia putovania do Šaštína siaha do roku 1564.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Duchovným a kultúrnym programom, rannými modlitbami a workshopmi pokračuje dnes Národná púť v Šaštíne pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska.

Počas dňa bude pokračovať aj duchovný a kultúrny program pre mladých, vystúpenia mládežníckych skupín. Večer sa v Bazilike Sedembolestnej Panny Márie uskutoční celoslovenský mládežnícky program 7BOLESTNÁ.

V deň sviatku Sedembolestnej Panny Márie 15. septembra o 10.30 h bude v Šaštíne slávnostná sv. omša s hlavným celebrantom a kazateľom kardinálom Jozefom Tomkom za účasti biskupov zo Slovenska i zahraničia. V utorok 16. septembra sa uskutoční v Šaštíne púť seniorov a chorých.

Tradícia putovania do Šaštína siaha do roku 1564, keď manželka grófa Imricha Cobora Angela Bakičová dala zhotoviť sochu Sedembolestnej ako vďaku a splnenie sľubu za vyslyšanie jej prosieb a modlitieb k Panne Márii a za záchranu manželstva. Sochu uložili k verejnej úcte do trojhrannej kaplnky, ktorá stojí pri súčasnom šaštínskom chráme dodnes.

Na snímke obnovená socha Panny Márie s mŕtvym Ježišom v náručí na priestranstve pred šaštínskou bazilikou.
Foto: TASR/Jozef Polešenský


Základný kameň šaštínskeho pútnického chrámu a kláštora požehnali v roku 1736. Stavba chrámu zasväteného Sedembolestnej Panne Márii, vrátane strechy nad kostolom, bola dokončená v roku 1748 a v roku 1751 zastrešili aj kláštor. V ďalších rokoch bol chrám vymaľovaný krásnymi freskami a pokračovala jeho výzdoba. V roku 1762 dňa 12. augusta sa uskutočnila posviacka chrámu za účasti cisárovnej Márie Terézie a jej manžela Františka Lotrinského, ostrihomského arcibiskupa, mnohých duchovných a tisícov pútnikov. O tri dni neskôr - 15. augusta - sochu Sedembolestnej Panny Márie preniesli na hlavný oltár chrámu.

Galéria: Šaštínska národná púť z roku 1951 v retrospektíve





Symbolom, prostredníctvom ktorého dodnes slovenskí veriaci vyjadrujú úctu Sedembolestnej, sa stala šaštínska Pieta - postava Matky s mŕtvym synom v náručí, pochádzajúca z roku 1564.

V roku 1927 pápež Pius XI. vyhlásil dekrétom Sedembolestnú Pannu Máriu za patrónku Slovenska a Slovákov.

Pred 50 rokmi v roku 1964 pri príležitosti 400. výročia inštalovania sochy na tomto mieste vyhlásil pápež Pavol VI. slovenskú národnú svätyňu v Šaštíne za baziliku (basilica minor). Šaštínsky chrám sa tak stal prvou bazilikou na Slovensku. Zároveň na žiadosť slovenských veriacich a biskupov v tom istom roku potvrdil Sedembolestnú Pannu Máriu za hlavnú patrónku Slovenska.

Na archívnej snímke z 1. júla 1995 pápež Ján Pavol II. požehnáva pútnikom v Šaštíne.
Foto: TASR/Vladimír Benko


Baziliku Sedembolestnej v Šaštíne navštívil 1. júla 1995 pápež Ján Pavol II. počas svojej druhej apoštolskej cesty na Slovensku. Ešte roky predtým tam zavítala aj Matka Tereza a slovenskú národnú svätyňu navštívili i viacerí významní politici a iní hostia zo zahraničia.