Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trnavský kraj

Radnica očakáva návrhy Trnavčanov na ocenenie osobností

Ilustračné foto Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Za rok 2015 udelili čestné občianstvo Trnavy publicistovi Ladislavovi Szalaiovi za celoživotné dielo a v oblasti medicíny a za vzťah k mestu Trnava Karolovi Kapellerovi.

Trnava 19. novembra (TASR) – Obyvatelia Trnavy môžu do konca roka podávať na radnici návrhy, koho by malo mesto oceniť za rok 2016 udelením čestného občianstva, ceny mesta, uznania za zásluhy či odhalením pamätnej dosky a pamätníka. Podnety od jednotlivcov alebo zoskupení možno doručiť na mestský úrad, tlačivá sú k dispozícii na webovej stránke mesta.

Ocenených vyberá spomedzi návrhov určená komisia, nominantov schvaľuje mestské zastupiteľstvo. Ocenenia odovzdáva primátor Trnavy vždy v prvú marcovú nedeľu nasledujúceho roka na slávnostnom zasadnutí poslaneckého zboru. Za rok 2015 udelili čestné občianstvo Trnavy publicistovi Ladislavovi Szalaiovi za celoživotné dielo a v oblasti medicíny a za vzťah k mestu Trnava Karolovi Kapellerovi. Cenou mesta Trnavy bolo cenený kolektív divadelného súboru DISK za dlhoročnú reprezentáciu v oblasti ochotníckeho divadla a rocková skupina Breakers. Medzi jednotlivcami sa držiteľmi Ceny mesta Trnava 2015 stali prozaik, prekladateľ Jozef Zavarský, spisovateľ, rozhlasový a divadelný dramatik Benjamín Škreko, Uznanie za zásluhy o rozvoj a reprezentáciu Trnavy získal okrem iných aj exprezident Zväzu automobilového priemyslu Slovenskej republiky Jaroslav Holeček.

Čestnými občanmi mesta sa v uplynulých rokoch stali aj svetoznámy futbalista Jozef Adamec, futbalový tréner Anton Malatinský, režisér Jozef Režucha, herec Martin Gregor, operná speváčka Elena Kittnarová, divadelný historik Ladislav Čavojský, výtvarník Oskár Čepan, maliar a kňaz Teodor Tekel, arcibiskupi Ján Sokol, Róbert Bezák a Stanislav Zvolenský, Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba, autori medzinárodne známeho svedectva o zverstvách na väzňoch v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau.