Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Tohtoročnú Victoriu Regiu v Piešťanoch vyhral florista z Trnavy

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Kvetinové korzo s výjavmi vytvorenými pomocou kvetov, zeleniny a ovocia sa uskutoční v sobotu, 20. septembra, v centre Piešťan.

Piešťany 18. septembra (TASR) – Florista Mário Maška z kvetinárstva Orchidea Trnava sa stal víťazom 21. ročníka Majstrovstiev Slovenska vo floristike Victoria Regia, ktorá sa koná v Piešťanoch. V kategórii profesionálov sa na 2. priečke umiestnila Klára Franc Vavříková zo Sázavy v Českej republike a na 3. priečke Lukáš Valenta zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

V kategórii študentov stredných záhradníckych škôl si najlepšie viedol v zadaných úlohách Patrik Mošom z piešťanskej Strednej odbornej školy (SOŠ) záhradníckej, pred Štěpánom Filipom zo Sázavy a Jaroslavou Lenčešovou zo SOŠ záhradníckej Gustáva Čejku v Malinove. V kategórii základných škôl vyhrala Vanesa Bulavčaková zo ZŠ J. A. Komenského Bánovce nad Bebravou pred Petrou Stručkovou zo ŽS na Brezovej ulici v Piešťanoch a Nguyen Phuong Thao, ZŠ M. R. Štefánika v Piešťanoch. Témou tohtoročnej Victorie Regie je Rodina ako záhrada.

Floristické majstrovstvá Slovenska organizuje SOŠ záhradnícka v Piešťanoch s podporou mesta Piešťany, pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a predsedu Trnavského samosprávneho kraja Tibora Mikuša. Na slávnostnom vyhlásení výsledkov v spoločenskom centre Fontána v stredu 17. septembra organizátori uviedli do siene slávy slovenskej floristiky autorky prvej slovenskej učebnice viazania a aranžovania kvetov Editu Nagyovú a Boženu Drobnú in memoriam. Najlepšie súťažné práce vo Fontáne sú vystavené do nedele 21. septembra, informovala riaditeľka SOŠ záhradníckej v Piešťanoch Eva Stručková.

Pre verejnosť najatraktívnejšia časť Victorie Regie Kvetinové korzo sa uskutoční v sobotu 20. septembra v centre Piešťan, alegorické vozy, pešie a skupinové alegórie predstavujú rôzne výjavy vytvorené pomocou kvetov, zeleniny a ovocia. Kvet Victoria Regia dostal meno po anglickej kráľovnej Viktórii. V Európe bol po prvý raz vypestovaný v roku 1849 v Kráľovskej botanickej záhrade v Anglicku. Zriadiť termálne leknové jazierka na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch bol nápad bulharského cára Ferdinanda. Od roku 1935 tu okrem lekien vždy kvitne aj Viktória kráľovská, nazývaná tiež amazonská, ktorej domovom je povodie rieky Amazonka.