Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trnavský kraj

O holokauste sa môžu školáci dozvedieť v bývalom koncentračnom tábore

Na snímke zľava predseda NR SR Peter Pellegrini, prezident SR Andrej Kiska a predseda vlády SR Robert Fico počas strihania pásky pri príležitosti slávnostného otvorenia Múzea holokaustu v Seredi v utorok 26. januára 2016. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Múzeum otvorili 26. januára za účasti slovenského prezidenta, predsedu NR SR, predsedov vlád Slovenska a Česka a podpredsedu izraelského parlamentu.

Sereď 1. februára (TASR) – Programy na vzdelávanie o holokauste a 2. svetovej vojne, prispôsobené požiadavkám a potrebám škôl, vedia pripraviť v novootvorenom Múzeu holokaustu (MH) v Seredi. Múzeum má vlastné vzdelávacie centrum, ktoré poskytuje širokú škálu informácií. Pred viac ako rokom Múzeum židovskej kultúry, kam seredská inštitúcia patrí, napríklad vydalo doplnkové učebné texty Riešenie židovskej otázky v rokoch 1938-1945, ktoré boli distribuované na všetky stredné školy pre vyučovanie dejepisu.

Podľa slov vedúceho MH Martina Korčoka sú so školami v kontakte a krátko pred otvorením pracovníci oslovili mailami "každú jednu" na Slovensku s ponukou na návštevu a vzdelávanie. "Vieme pre základné i stredné školy pripraviť program, aby si mohli rozšíriť svoje učebné plány," povedal Korčok. Okrem vzdelávacieho centra je v Seredi otvorený ďalší zrekonštruovaný barak tohto bývalého koncentračného tábora, otvorenie druhého sa pripravuje k začiatku leta, neskôr ešte ďalších dvoch. Je v ňom expozícia o riešení židovskej otázky na Slovensku, pracuje sa na expozícii o seredskom tábore, kde si deti budú môcť pozrieť, v akých podmienkach žili a pracovali Židia, vrátane detí. Mnohé deti sa v tábore priamo narodili. Medzi autentickými exponátmi je aj vozeň, ktorým transportovali ľudí zo Serede do vyhladzovacích táborov.

"Disponujeme výpoveďami a sme v úzkom kontakte s tou hŕstkou ľudí, ktorá ešte zostala a tábor v Seredi prežila. Pripravujeme učebné materiály a krátke filmy o nich, o tom, čo ich tu postretlo," povedal Korčok.

"Naša muzeálna expozícia je v prvom rade mementom všetkých obetí holokaustu na Slovensku a s dôrazom na tých, ktorí boli väznení priamo tu, v Seredi. No okrem toho má aj ďalšie rozmery – je miestom, kde môžu potomkovia obetí nájsť posledné zmienky o svojich predkoch, ale aj miestom, ktoré predstavuje jeden z najdôležitejších odkazov pre budúce generácie bez ohľadu na rasu či náboženské vierovyznanie: ľudstvo nesmie dopustiť, aby sa história zopakovala," dodal Korčok. Múzeum bude otvorené v týždni vždy od nedele do štvrtka od 9. do 16. hodiny.

Múzeum otvorili 26. januára za účasti slovenského prezidenta, predsedu NR SR, predsedov vlád Slovenska a Česka a podpredsedu izraelského parlamentu. Každý z nich vyzdvihol potrebu pripomínať toto dejinné obdobie novým generáciám v snahe predísť jeho opakovaniu.