Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trnavský kraj

Nocľaháreň v Galante prijme v mrazoch ľudí aj nad rámec kapacity

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/Andrej Galica

V roku 2015 bola využitá v priemere na 80 percent.

Galanta 19. januára (TASR) – Nocľaháreň Patria v Galante poskytuje v priestoroch Domova dôchodcov (DD) pre ľudí bez prístrešku 10 miest. V súčasnosti, vzhľadom na ochladenie, v záujme ochrany života a zdravia obyvateľov mesta platí až do odvolania príkaz primátora mesta Petra Pašku, na základe ktorého v prípade nutnosti poskytuje ubytovanie pre bezdomovcov aj nad rámec svojej plánovanej kapacity. Príkaz primátora platí nielen pre Galanťanov, ale aj pre ľudí bez trvalého bydliska v okresnom meste. TASR informovala riaditeľka DD Patria Anita Tušková.

Ako uviedla, nocľaháreň bola v roku 2015 využitá v priemere na 80 percent. „DD v Galante poskytuje hlavne sociálne služby v zmysle zákona. Zariadenie pre seniorov má 160 lôžok. Sú to jedno-, dvoj- a trojlôžkové izby so samostatným sociálnym zariadením. Obidva pavilóny sú vybavené dvoma výťahmi. Átrium slúži ako oddychová zóna s priestrannou terasou, zeleňou, dláždenými chodníkmi, lavičkami a altánkom,“ priblížila riaditeľka s tým, že v rámci odborných činností sa poskytuje služba pri odkázanosti na pomoc inej fyzickej osoby, sociálne poradenstvo a sociálna rehabilitácia. Ošetrovateľskú starostlivosť poskytujú počas nepretržitej služby. Zdravotnícku starostlivosť zabezpečuje ošetrujúci lekár, ktorý pôsobí priamo v ambulancii zariadenia.

„Izby sú zariadené základným bytovým vybavením. Sú to najmä polohovacie postele, skrine, stoly, stoličky alebo kreslá. V každej obytnej jednotke je hygienické zariadenie - sprchovací kút, resp, vaňa a WC,“
ozrejmila Tušková. Zariadenie disponuje vlastnou kuchyňou, kde sa pripravuje celodenná strava. Klientov obsluhujú žiaci Združenej školy obchodu a služieb v rámci praktického výcviku, resp. zdravotnícky personál.

Podľa jej slov voľnočasové aktivity sú organizované podľa záujmu klientov. Pravidelne sa uskutočňujú krúžky šikovných rúk a funguje aj spevácka skupina. Klienti majú možnosť zapojiť sa do kultúrno-spoločenských akcií, ako sú zábavy, súťaž vo varení kotlíkového guláša, výlety, prechádzky do blízkeho okolia. "Zúčastňujú sa na nich aj imobilní občania za asistencie personálu," zdôraznila Tušková.