Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trnavský kraj

Mesto Piešťany i správca Centroomu majú spor o ochrannej zóne objektu

Na snímke polyfunkčný objekt Centroom v Piešťanoch Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Spoločnosť a mesto majú rozdielne názory na vytýčenie ochrannej zóny okolo nebezpečného objektu.

Piešťany 20. októbra (TASR) – Správcovská spoločnosť staticky narušeného Centroomu v Piešťanoch kritizuje piešťanskú radnicu, že preniesla zodpovednosť za riešenie kritickej situácie objektu na vlastníkov bytov a nebytových priestorov. Mesto naopak poukazuje, že spoločnosť ako správca vedela o problémoch so statikou už v roku 2010 a okrem kozmetických úprav nekonala.

Spoločnosť a mesto majú rozdielne názory na vytýčenie ochrannej zóny okolo nebezpečného objektu. BK Group, a.s., ktorá je materskou firmou správcu BK Services, vydala vyhlásenie, že mesto ju nevyzvalo na doručenie projektovej dokumentácie k sanácii objektu a nevytýčilo ani žiadne záväzné termíny, pričom doteraz nedostala ani usmernenie k vytýčeniu ochrannej zóny objektu. Reagovala tak na medializovanú kritiku zo strany mesta. Ivan Pauer, poverený vedením oddelenia stavebných služieb na mestskom úrade, pre TASR v danej súvislosti uviedol, že stavebný úrad nie je metodický orgán pre správcovské organizácie a veľkosť ochrannej zóny má určiť projektant.

BK Group ďalej vo vyhlásení uvádza, že našla vhodného partnera, ktorý by vlastníkom mal vzniknutú situáciu pomôcť riešiť. "Projektová dokumentácia má dve fázy. V prvej fáze ide o prípravu komplexného statického posudku. V druhej o prípravu realizačného projektu – či už dočasného, trvalého alebo ich kombináciu. Na príprave realizačného projektu je nutná spoluúčasť odborníkov z rôznych profesií a tiež stavebného úradu. Projekt spresnenia ochrannej zóny je takisto súčasťou realizačného projektu. Stavebný zákon však neupravuje nevyhnutnú veľkosť ochrannej zóny, ani neumožňuje zasahovať do práv tretích osôb, respektíve umiestňovať zabezpečovacie prvky na cudzie pozemky. Máme preto za to, že mesto má k dispozícii nástroj na efektívnejšie riešenie situácie, ako sa v súčasnosti deje a tým je postup v zmysle zákona o civilnej ochrane obyvateľstva, ktorý mu dáva široké kompetencie a povinnosti," uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

Pauer hodnotí vyhlásenie ako snahu správcovskej spoločnosti "vyviniť" sa z celej situácie. Poukázal, že rozhodnutie o vykonaní neodkladných zabezpečovacích prác, ktoré doručili vlastníkom priestorov zhruba pred týždňom, spoločnosť odmietla prevziať. Spoločnosť zasa tvrdí, že je nevykonateľné, lebo nešpecifikuje zabezpečovacie práce ani hraničný termín realizácie. Mesto ním podľa nej prenáša zodpovednosť len na vlastníkov priestorov bez ochoty im pomôcť.

Šetrenie vo veci Centroomu na mestskom úrade pokračuje. Podľa Pauera stavebník ku kolaudačnému konaniu doručil na radnicu potrebné vyjadrenia dotknutých orgánov, ktoré konštatovali, že stavba je bezchybná.