Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Lodná doprava cez plavebnú komoru VDG je obnovená

Letecký pohľad na plavebné komory Sústavy vodných diel Gabčíkovo Foto: TASR/Štefan Kačena

Pozastavenie plavby spôsobil v nedeľu silný vietor, ktorý dosahoval v nárazoch viac ako 70 km/h.

Gabčíkovo 17. marca (TASR) - Plavba na Dunaji sa postupne obnovuje. Dnes ráno o 6.50 h opustila plavebnú komoru osobná loď Amadella s takmer 200 pasažiermi vrátane posádky, ktorá kvôli silnému vetru uviazla v odtokovom kanáli Vodného diela Gabčíkovo (VDG). O 8.30 h začala plavebná komora prepúšťať aj nákladné lode. TASR o tom informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), š. p., Ľuboš Krno.

"Postupne sa obnovuje plavba, lode proti prúdu dostali zelený signál. Smerom do Bratislavy čakali nákladné lode, dve nemecké, dve slovenské, jedna slovenská a jedna rumunská," dodal s tým, že pozastavenie plavby spôsobil v nedeľu (16. 3.) silný vietor v nárazoch viac ako 70 km/h a plavebná komora VDG sa musela z bezpečnostných dôvodov uzavrieť.

Podľa jeho ďalších slov sa doprava cez plavebnú komoru VDG zastavuje pri rýchlosti vetra 45 km/h. V prípade premávky kompy na prívodnom kanáli VDG medzi obcami Vojka nad Dunajom a Kyselica je limit 36 km/h. Dodal, že plavidlo premáva už od dnešného rána podľa platného cestovného poriadku.

Dnes ráno sa vietor utíšil. Prístroje namerali hodnotu 18 km/h, v nárazoch 25 km/h. "Tieto údaje umožnili obnovenie plavby," uzavrel Krno.