Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trnavský kraj

V Leopoldove otvorili Expozíciu histórie väzenstva na Slovensku

Na snímke vynovená Expozícia histórie väzenstva na Slovensku, ktoré otvorili vo väznici v Leopoldove koncom minulého týždňa. S opravou expozície sa začalo v januári 2014 a trvala šesť mesiacov. Foto: TASR/ZVJS

Priestory Expozície histórie väzenstva na Slovensku prešli rekonštukciou.

Leopoldov 24. septembra (TASR) - Vo väznici v Leopoldove sú od konca minulého týždňa otvorené vynovené priestory Expozície histórie väzenstva na Slovensku.

Vzhľadom na osobitosti týchto priestorov, predovšetkým na nemožnosť stáleho a voľného sprístupnenia verejnosti bolo rozhodnutím generálneho riaditeľa zboru Múzeum väzenstva na Slovensku v marci 2010 premenované na súčasnú Expozíciu histórie väzenstva na Slovensku. S opravou expozície sa začalo v januári tohto roku a trvala šesť mesiacov. Oprava zahŕňala stavebné práce, montáž novej elektroinštalácie s osvetlením vitrín, nalepenie podlahoviny, montáž vertikálnych žalúzií, montáž vitrín a výstavných stolov, nátery exponátov, zarámovanie aktuálnych fotografií ústavov, inštaláciu obrázkov, fotografií a artefaktov do vitrín a na steny. Informoval dnes TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

Expozícia podľa jeho slov obsahuje napríklad historické dobové fotografie slovenských väzníc, predmety z nedovolenej činnosti väzňov, či časti zariadení ciel z minulosti. Okrem historických artefaktov, boli v rámci opravy v expozícii doplnené aktuálne fotografie všetkých ústavov na Slovensku.

Fotogaléria: Expozícia histórie väzenstva na Slovensku


Myšlienka ešte v roku 1997

Na snímke vynovená Expozícia histórie väzenstva na Slovensku, ktoré otvorili vo väznici v Leopoldove koncom minulého týždňa. S opravou expozície sa začalo v januári 2014 a trvala šesť mesiacov.
Foto: TASR/ZVJS
Samotná myšlienka zriadiť takúto expozíciu, respektíve v minulosti ešte múzeum, vznikla v roku 1997, keď bola rozhodnutím vtedajšieho generálneho riaditeľa ZVJS Antona Fábryho zriadená pracovná komisia, ktorej úlohou bolo vypracovať ideový zámer a harmonogram budovania múzea, v úzkej spolupráci s odborníkmi, ktorí boli zárukou historickej vernosti múzea, ako aj aktívnymi alebo bývalými príslušníkmi a zamestnancami zboru. Slávnostného otvorenia vynovených priestorov expozície sa uplynulý piatok 19. septembra zúčastnil šéf rezortu spravodlivosti Tomáš Borec a generálny riaditeľ ZVJS Eugen Balko.

Minister Borec ocenil obnovu expozície a vyzval vedenie zboru, aby podniklo kroky k zvýšenej dostupnosti expozície, ktorá sa nachádza v areáli väznice napríklad formou exkurzií pre školy, ale aj pre širšiu verejnosť v rámci dohodnutých prehliadok. Uvádza sa v tlačovej správe zverejnenej na stránke Ministerstva spravodlivosti SR.