Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trnavský kraj

Ku kauze kompy na Dunaji sa vyjadrili starostovia dotknutých obcí

Na snímke kompa vo Vojke nad Dunajom Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Starostovia s poľutovaním konštatovali, že riešenia sa nedočkali.

Vojka nad Dunajom/Bodíky/Rohovce/Kyselica/Horný Bar 11. novembra (TASR) – V súvislosti s kauzou kompy na prívodnom kanáli Vodného diela Gabčíkovo (VDG) sa v spoločnom stanovisku vyjadrili starostovia dotknutých obcí Vojka nad Dunajom, Bodíky, Rohovce, Kyselica, Horný Bar.

„Ku genéze tejto situácie musíme podotknúť, že na problematiku odrezaných obcí prívodným kanálom VDG sme už upozornili v roku 2007. V roku 2011 sme sa obrátili s našimi problémami na predsedníčku vlády, respektíve aj na zástupcov politickej strany Most-Híd, ktorého nominantom bol toho času minister životného prostredia,“ stojí v spoločnom stanovisku.

Starostovia s poľutovaním konštatovali, že riešenia sa nedočkali. „Odkázali nám, že môžeme byť spokojní s tým, čo máme.“ Tvrdia, že k radikálnej zmene došlo v roku 2012 po výjazdnom rokovaní vlády v Gabčíkove pri príležitosti 20. výročia spustenia prevádzky VDG. „Začali sa riešiť naše problémy, okrem iného aj problematika kompy. Prebrali sme všetky možné riešenia ohľadom uľahčenia možností prepravy, resp. dopravy cez prívodný kanál VDG. Pri výbere riešenia sme dospeli k záveru, že najrýchlejším riešením tejto problematiky by bola výmena starej kompy za novú, s čím Vodohospodárska výstavba, š. p., Bratislava aj súhlasila,“ uvádzajú starostovia s tým, že ich hlavnou požiadavkou pri zaobstarávaní kompy bolo, aby nová kompa bola väčšia, výkonnejšia a aby mohla premávať aj v horších poveternostných podmienkach.

„Konkrétne sme žiadali, aby kompa mala minimálne o 50 percent väčšiu kapacitu, aby sa štát, resp. Vodohospodárska výstavba, š. p., Bratislava zaviazala financovať prevádzku kompy minimálne na 15 rokov. Našťastie naše požiadavky boli akceptované,“ zdôraznili starostovia.

Novú kompu uviedli do prevádzky 1. júla 2015. „Požiadali sme aj o zmenu plavebného poriadku tak, aby kompa premávala oveľa častejšie podľa potrieb obyvateľov. Momentálne premáva v polhodinových intervaloch,“ vysvetľujú predstavitelia obcí. Okrem kompy Vodohospodárska výstavba zabezpečila pre miestnych obyvateľov aj prednostný pruh na kompu a elektronické informačné tabule, čo tiež uľahčilo prepravu občanov. Starostovia skonštatujú, že so súčasným systémom sú obyvatelia spokojní. Podľa dohody momentálne prebieha skúšobná prevádzka a po jej vyhodnotení dôjde k aktualizácii cestovného poriadku podľa výsledkov.

Podľa tvrdení starostov dotknutých obcí už niekoľko rokov prebieha negatívna politická kampaň. „Ide o politikov, ktorí pre nás, keď mali možnosť, nič pre riešenie našich problémov neurobili. V súvislosti s týmto kategoricky odmietame akékoľvek politikárčenie s našimi problémami a zastávame názor, že ľudia, od ktorých vyvlastnili pozemky za almužnu, kde postavili VDG, resp. z ktorých pozemkov vyťažili štrk a zeminu, z čoho postavili vodné dielo a sú odrezaní 'od sveta', si zaslúžia aspoň toľko, že naše problémy nezostanú nepovšimnuté,“ podčiarkli starostovia. Dodali, že za to, čo sa urobilo v ich prospech za posledné tri roky, patrí poďakovanie.