Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

K soche M. R. Štefánika v Trnave by mal pribudnúť pomník 1. ČSR

Socha M.R. Štefánika, ilustračná snímka. Foto: TASR Zdenko Dzurjanin

Ide o čierny kamenný podstavec zhruba meter vysoký, na ktorom je vygravírovaná mapa pôvodnej ČSR, vrátane Zakarpatskej Ukrajiny, uviedol vedúci odboru kultúry a športu TTSK Peter Kadlic.

Trnava 12. septembra (TASR) – Trnavský samosprávny kraj (TTSK) požiadal mesto Trnava o pozemok, na ktorom by mohol osadiť pamätník k 100. výročiu vzniku prvej Československej republiky (ČSR). Stáť by mal v susedstve pamätníka M. R. Štefánika na Námestí SNP. Otázkou sa bude zaoberať trnavské mestské zastupiteľstvo na svojom septembrovom zasadnutí, podobné pomníky už stoja v mestách Hlohovec, Galanta a Skalica. TASR o tom informoval vedúci odboru kultúry a športu TTSK Peter Kadlic.

"Ide o čierny kamenný podstavec zhruba meter vysoký, na ktorom je vygravírovaná mapa pôvodnej ČSR, vrátane Zakarpatskej Ukrajiny. Chceme udalosť takto natrvalo pripomínať," uviedol Kadlic. Doplnil, že mimo Trnavy stoja pamätníky pripomínajúce významný medzník v histórii Čechov a Slovákov na pozemkoch krajskej samosprávy. V Trnave to tak nie je, navyše sa k nemu museli vyjadriť aj pamiatkari, keďže ide o centrálnu mestskú zónu.

"Chceli sme, aby bol pamätník verejne dostupný, nakoniec voľba padla na miesto v blízkosti Štefánikovej sochy," dodal. Na tomto námestí sú okrem nej ešte aj pamätník osloboditeľov v 2. svetovej vojne a pomník nespravodlivo prenasledovaných v rokoch 1948 – 1989.