Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Počas Hodiny Zeme mesto Trnava vypne osvetlenie historických pamiatok

Na snímke Trojičné námestie v Trnave Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Do Hodiny Zeme sa môžu zapojiť aj jednotlivci zhasnutím osvetlenia vo svojej domácnosti.

Trnava 25. marca (TASR) - Mesto Trnava sa v sobotu 29. marca už po štvrtý raz zapojí do celosvetovej akcie Hodina Zeme. Od 20.30 do 21.30 hodiny zhasne osvetlenie na historických pamiatkach – Katedrále sv. Jána Krstiteľa, na mestskom opevnení, Bernolákovej bráne, mestskej veži a Súsoší sv. Trojice na Trojičnom námestí.

"Pripojíme sa k viac ako miliarde ľudí, ktorých každoročne v tento deň spája idea trvalo udržateľného života na našej planéte," informovala Jana Gmitterová z referátu komunikácie trnavskej radnice.

Do Hodiny Zeme sa môžu zapojiť aj jednotlivci zhasnutím osvetlenia vo svojej domácnosti. Hodina Zeme je pravdepodobne najväčšia celosvetová akcia so zapojením verejnosti. Jej história sa začala 31. marca 2007, keď viac ako 2,2 milióna domácností a 2000 firiem v austrálskom Sydney vyplo na hodinu svoje osvetlenie. O rok neskôr sa do Hodiny Zeme zapojilo už asi 50 miliónov ľudí v 370 mestách a obciach vo vyše 35 zemiach v 18 časových pásmach. Slovensko sa prvýkrát zapojilo do Hodiny Zeme v roku 2011.