Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Trnavský kraj

Fórum inštitút vytvoril prehľad vývoja národnostných menšín

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Fórum inštitút pre výskum menšín zverejnil chronológiu národnostných a etnických menšín a vývoj sídelných jednotiek na území dnešnej Slovenskej republiky v období 1880 - 2011.

Šamorín 8. januára (TASR) – Fórum inštitút pre výskum menšín zverejnil chronológiu národnostných a etnických menšín a vývoj sídelných jednotiek na území dnešnej Slovenskej republiky v období 1880 - 2011. Správa zatiaľ existuje len v maďarskom jazyku, pripravuje sa aj jej slovenská verzia. TASR informoval vedúci centra digitalizácie a internetových databáz inštitútu Ladislav Konkoly.

Ako povedal, v súvislosti s dlhoročným zbieraním a následným spracovaním rôznych údajov súvisiacich s menšinami žijúcimi na Slovensku a v rámci budovania Databanky Maďarov na Slovensku pracovali so širokým spektrom demografických a štatistických údajov týkajúcich sa územných jednotiek a štruktúry obyvateľstva Slovenska.

„Východiskom projektu bolo obrovské množstvo archívnych materiálov, údajov sčítania ľudu, aktuálna databáza obcí podľa posledného sčítania ľudu z roku 2011 a dlhodobá skúsenosť v oblasti demografie a budovaní internetových databáz,“ konštatoval s tým, že použili dostupné zdroje a tabuľky sčítania obyvateľstva. Napríklad prvé sčítanie obyvateľstva z roku 1880, ktoré obsahuje národnostné, etnické a náboženské údaje z územia celého Uhorska, historicko-demografický lexikón obcí Slovenska 1880-1910, ako aj údaje štatistického úradu SR a iné materiály.

„Hlavným cieľom projektu bolo vytvoriť chronologický prehľad vývoja národnostných a etnických menšín, respektíve náboženského vyznania na základe údajov sčítavania ľudu a analyzovať vývoj územných a sídelných jednotiek vzhľadom na územie dnešnej Slovenskej republiky od roku 1880 do roku 2011,“ uviedol Konkoly s tým, že ďalším cieľom projektu bolo vytvoriť internetovú databázu s intuitívnym používateľským rozhraním, ktorá by obsahovala chronologický prehľad vývoja národnostných a etnických menšín, náboženského vyznania a ďalších sledovaných demografických údajov.

Podľa jeho ďalších slov projekt mal zviditeľniť a zrozumiteľne sumarizovať výsledky sčítania ľudu podľa jednotlivých obcí, okresov a krajov. Tieto informácie sa vizualizujú prostredníctvom on-line grafov a zároveň sa prepoja s inými databázami, napríklad s databázou miest a obcí, ktorá obsahuje pridelené GPS súradnice, názvy obcí v jazyku národných menšín, základné údaje obecného úradu. „V súvislosti so spracovaním demografických údajov v prvom rade bolo nevyhnutné zdigitalizovať ešte chýbajúce nespracované údaje sčítavania obyvateľstva z rokov 1900 a 1921," vyzdvihol vedúci centra.

Databáza je k dispozícii na adrese: http://telepulesek.adatbank.sk