Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Filmový festival Cinematik otvoria drámou od Jeffa Bridgesa Darca

Program slávnostného otvorenia 4. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Cinematik v Piešťanoch 9. septembra 2009 sa nieslo v znamení kabaretu. Foto: TASR/Martin Palkovič

V Piešťanoch počas 9. ročníka medzinárodného filmového festivalu Cinematik návštevníci uvidia viac ako stovku snímok.

Piešťany 10. septembra (TASR) – Dráma režiséra Jeffa Bridgesa Darca otvorí dnes večer v Piešťanoch 9. ročník medzinárodného filmového festivalu Cinematik. Do piatka 15. septembra budú môcť jeho návštevníci vidieť viac ako stovku snímok v dvoch súťažných a vo viacerých nesúťažných sekciách. Hlavnou je Meeting Point Europe, ktorá na základe hlasovania mladých európskych kritikov udeľuje cenu Meeting Point Europe Award za najlepší európsky film uplynulého roka.

Cinematik sa koná v Piešťanoch od roku 2006 a patrí medzi najväčšie filmové podujatia na Slovensku. Vlani zaregistrovali 16.590 jeho účastníkov a premietli 154 filmov. Čestnou riaditeľkou je od vzniku herečka Božidara Turzonovová, umeleckým riaditeľom Vladimír Štric a výkonný riaditeľ je Tomáš Klenovský. Festival sa orientuje na mladé filmové publikum, jeho cieľom je prinášať aktuálne a na festivaloch ocenené filmy, upriamovať pozornosť na velikánov, o ktorých sa na Slovensku veľa nehovorí a tiež podporovať slovenskú kinematografiu. K tomu vznikla druhá súťažná sekcia celovečerných slovenských dokumentárnych filmov Cinematik.doc. V tomto ročníku sú do nej zaradené filmy Mira Rema Comeback, Danubestory (réžia Vladimír Kampf a Jana Čavojská), Felvidék – Horná zem (Vladislava Plančíková), Hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom (Patrik Lančarič), Lyrik (Arnold Kojnok), Prvý slovenský horor (Róbert Slovák), Stopy na hrebeni (Pavol Barabáš), Stretko (Martin Šenc) a Všetky moje deti (Ladislav Kaboš).

Najvýznamnejším hosťom Cinematiku bude česká režisérka a držiteľka Európskej filmovej ceny Helena Třeštíková, ktorá sa preslávila časozbernými dokumentmi. Jej profil pre festival zostavil režisér Peter Kerekes, pričom sa návštevníkom rozhodol predstaviť predovšetkým režisérkine menej známe a raritné filmy. Obaja dokumentaristi povedú aj spoločný master class. Retrospektívna sekcia Cinematiku Rešpekt je tento rok venovaná tvorbe francúzskych režisérov šialených komédií Gustava de Kerverna a Benoîta Delépina. Filmové projekcie a sprievodné podujatia sa budú konať v priestoroch Domu umenia, kultúrneho centra Fontána, v Elektrárni, amfiteátri, klube ŽiWell a kine Klub. Okrem projekcií čaká na filmových fanúšikov bohatý sprievodný program.

Medzinárodný filmový festival Cinematik Piešťany je realizovaný s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu. Hlavným organizátorom je Cinematik, s.r.o., spoluorganizátorom mesto Piešťany. Filmovými partnermi podujatia sú Eye on Films, Francúzsky inštitút, Literárny fond a Letná filmová škola Uherské Hradiště.