Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Trnavský kraj

DUNAJSKÁ STREDA: O rozpočte mesta budú poslanci rokovať už zajtra

Na archívnej snímke primátor Dunajskej Stredy Zoltán Hájos Foto: TASR/Edmund Örzsik

Dôležitým prvkom rozpočtu je naštartovanie programu výstavby cyklotrasy a výstavba cesty pre odklonenie kamiónovej dopravy na úseku medzi Galantskou cestou a obchodným reťazcom.

Dunajská Streda 23. novembra (TASR) - Po odborných komisiách prerokovala návrh rozpočtu mesta na rok 2016 aj Mestská rada Dunajská Streda. O dokumente budú poslanci rozhodovať na zasadnutí v utorok (24. 11.) „Diskusia v odborných komisiách o návrhu rozpočtu bola vecnejšia ako v predošlých rokoch,“ konštatoval vedúci odboru finančného a evidencie majetku mestského úradu Zoltán Pápay.

„Zrejme aj z dôvodu, že vďaka lepším makroekonomickým ukazovateľom mesto môže na strane výdavkov rozdeliť viac peňazí,“ pokračoval s tým, že zavážila aj skutočnosť, že samosprávy z podielových daní zo štátneho rozpočtu dostanú o 2,3 percenta viac ako minulý rok. „Mestský úrad použije časť príjmov na zvýšenie miezd pracovníkov v školstve a v štátnej správe. Realizujeme aj investície, ktoré sme v roku 2015 neuskutočnili. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sa zvyšujú mestské dotácie na šport, kultúru a sociálne účely,“ priblížil Pápay s tým, že mestský rozpočet na rok 2016 venuje zvláštnu pozornosť otázke verejnej bezpečnosti.

Zvýšenie finančných prostriedkov bude práve v kapitole mestskej polície, kde sa počíta aj s personálnym posilnením. Značné zdroje sa použijú na zdokonalenie kamerového systému. Najväčšie investície smerujú do obnovy cestnej infraštruktúry.

„Pokračujeme v koncepcii, ktorú sme začali v minulých rokoch. V roku 2016 ukončíme komplexnú rekonštrukciu cestnej komunikácie na sídlisku Západ. Chystáme obnovu asfaltového povrchu na dvoch uliciach. Na Veľkoblahovskej ceste plánujeme ukončiť opravu parkovísk na celom úseku. Na sídlisku Východ vybudujeme nové parkoviská, dokončíme opravu cesty medzi sídliskom Západ a Malé Blahovo,“ ozrejmil časť predstáv Pápay.

Dôležitým prvkom rozpočtu je naštartovanie programu výstavby cyklotrasy a výstavba cesty pre odklonenie kamiónovej dopravy na úseku medzi Galantskou cestou a obchodným reťazcom. Osobitnou kapitolou rozpočtu sú finančné zdroje z fondov EÚ. Nakoľko budúci rok možno očakávať viac tendrov, mesto naakumulovalo značné zdroje na samofinancovanie. „Je potešiteľné, že sme uspeli s projektom na obnovu materskej škôlky na Námestí priateľstva. Veríme, že získame aj ďalšie granty,“ zdôraznil Pápay.