Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trnavský kraj

Do červeno-bielych kontajnerov môžu Trnavčania vhadzovať elektroodpad

Na snímke zľava konateľ organizácie ASEKOL Ronald Blaha a primátor Trnavy Peter Bročka počas vkladania elektroodpadu do jednej z červeno-bielych smetných nádob na elektroodpad počas slávnostného predstavenia a uvedenia tejto novinky na Slovensku. V Trnave 21. novembra 2016. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Trnava je prvým mestom na Slovensku, ktorá bude zberať elektroodpad aj mimo zberných dvorov.

Trnava 21. novembra (TASR) – Na pätnástich miestach v Trnave sa v najbližších dňoch objavia červeno-biele kontajnery, do ktorých bude možné vhodiť drobné nefungujúce elektrospotrebiče. Prvý z nich na parkovisku pri OD Jednota predstavil primátor Trnavy Peter Bročka a konateľ organizácie zodpovednosti výrobcov Asekol SK Ronald Blaho.

Cieľom rozmiestnenia kontajnerov je vytvoriť komfortný a efektívny systém zberu elektrospotrebičov - kalkulačiek, rádií, počítačov, myší, discmanov, telefónov, videokamier alebo menšieho elektrického náradia či hračiek vrátané batérií a akumulátorov. Zároveň i možnosť ďalšieho zhodnotenia tohto odpadu. "Je to zatiaľ novinka, Trnavu sme si vybrali ako prvú, v blízkom čase by to mali byť ešte Hlohovec, Šaľa a Senec," dodal Blaho.



Podľa jeho ďalších slov pri trnavskej galérii na Zelenom kríčku je v súčasnosti vystavený jeden kontajner s informáciami pre občanov, čo doň možno a čo nemožno vhadzovať spolu s mapkou umiestnenia všetkých týchto veľkokapacitných zberných nádob. O vyprázdňovanie sa bude starať na základe zmluvy FCC Trnava, s.r.o., (bývalá A.S.A).



"V Česku, kde sme už začali pred niekoľkými rokmi, sa vyprázdňovanie uskutočňuje na základe informácií z čipov, ktoré sú v kontajneroch. Tu ich zatiaľ nemáme, takže budeme sledovať, ako sa napĺňajú," dodal Blaho.

Podľa konateľa FCC Bystríka Stanka sú kontajnery prínosom. Zároveň však zostáva možnosť prinášať elektroodpad do zberných dvorov v meste. "Pretože napríklad televízory či monitory nemožno do kontajnerov vhadzovať," dodal Stanko.