Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trnavský kraj

Cudzinci v Zavare a Voderadoch nemajú trvalý pobyt, tak nevolia

Komunálne voľby 2018. Foto: TASR - Edmund Örzsik

Vo Voderadoch bývajú pracovníci z tretích krajín v ubytovni. Ani jeden z ubytovaných nemá trvalý pobyt.

Zavar/Voderady 10. novembra (TASR) – Zahraniční pracovníci, ktorí pôsobia vo viacerých výrobných spoločnostiach v Trnave a okolí a bývajú v obciach Zavar a Voderady, sa na sobotných komunálnych voľbách nezúčastňujú. Podľa informácií z volebných komisií v oboch obciach nie sú títo ľudia prihlásení na trvalý pobyt a tak nemajú oprávnenie zúčastniť sa na hlasovaní.

"Registrujeme asi troch takýchto obyvateľov s trvalým pobytom, ale to sú Rumuni, ktorí z obce už odišli a neodhlásili sa. V súčasnosti tu bývajú najmä občania srbskej národnosti, tí sa prihlásiť na trvalý pobyt neprišli," povedala pre TASR zapisovateľka volebnej komisie v Zavare Iveta Šéryová. V obci vyrástla v súvislosti s etablovaním trnavskej automobilky obytná štvrť, v ktorej sa ubytúvajú prevažne zahraniční pracovníci.



Vo Voderadoch bývajú pracovníci z tretích krajín v ubytovni. "Ani jeden z ubytovaných nemá trvalý pobyt," povedala pre TASR predsedníčka volebnej komisie Gabriela Pittová. Zato však majú v zozname voličov 65 mien cudzincov, ktorí na trvalom pobyte vo Voderadoch sú. Voliť však nechodia. "Ide o ľudí, ktorí sa už dávnejšie odsťahovali, nevieme o tom, že by sa v obci zdržiavali. Odhlásení ale nie sú, tak sú registrovaní ako voliči," konštatovala.