Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

V kauze tragického výbuchu vo VOP Nováky vypovedal posledný svedok

Ilustračné foto Foto: TASR

Na súde dnes vypovedal Martin Drda, generálny riaditeľ STV GROUP, spoločnosti z ČR, ktorá s VOP Nováky udržiavala obchodné styky. Súd sa zaujímal o posledný kontrakt pred výbuchom z marca 2007.

Prievidza 25. apríla (TASR) - Výpoveďou posledného svedka v kauze tragického výbuchu vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP) Nováky sa dnes zaoberal Okresný súd (OS) v Prievidzi. Hlavné pojednávanie s obžalovanými, ktoré bolo vytýčené na jeden deň, pokračovalo čítaním listinných dôkazov, najbližšie sa bude súd touto kauzou zaoberať v júli.

Na súde dnes vypovedal Martin Drda, generálny riaditeľ STV GROUP, spoločnosti z Českej republiky, ktorá s VOP Nováky udržiavala obchodné styky. Drda hovoril o kontraktoch, ktoré podniky medzi sebou uzatvorili. Súd sa zaujímal o posledný kontrakt pred výbuchom z marca 2007, ako aj o podmienky vo VOP Nováky, ktorý riaditeľ z českej spoločnosti navštevoval. Drda vo svojej výpovedi skonštatoval, že nezaznamenal v podniku nič mimoriadne. Kontrakt v období pred výbuchom, ktorého obsahom bola delaborácia protitankových mín, prebiehala bez problémov, dodávky i vývozy mín priebežne. Drda tak reagoval na znenie obžaloby, v ktorej sa uvádza, že množstvo výbušnín uskladnených v podniku bolo mnohonásobne prekročené.

Čítaním listinných dôkazov by sa mal súd zaoberať aj na najbližšom pojednávaní približne v polovici júla. Po tomto preverovaní by mal pristúpiť k znaleckým posudkom.

Obžalovanými z prečinu všeobecného ohrozenia v súvislosti s tragickým výbuchom vo VOP Nováky z 2. marca 2007, pri ktorom zahynulo osem pracovníkov a 37 utrpelo rôzne zranenia, sú piati bývalí manažéri VOP Nováky - generálny riaditeľ VOP Jozef B. (1956), ekonomicko-obchodný riaditeľ Eduard B. (1942), technický riaditeľ Ján L. (1957), výrobný riaditeľ Ján L. (1963) a bezpečnostný technik Jozef O. (1975).

Galéria: Výbuch vo VOP v roku 2007





Podľa znenia obžaloby sú manažéri zodpovední za to, že zanedbali bezpečnosť pracovníkov pri delaborácii, teda mechanickej, ručnej likvidácii rôznej munície, na čo mal podnik dlhodobú špecializáciu. Súd posudzuje, či vedúci pracovníci pripustili neúmernú kumuláciu výbušného materiálu a jeho uskladňovanie vo výrobných priestoroch a v ich blízkosti. Množstvo výbušnín, ako sa uvádza v obžalobe, mnohonásobne prekračovalo objem stanovený predpisom Ministerstva hospodárstva SR o uskladňovaní výbušnín aj platný predpis o bezpečnostných opatreniach pri práci s muníciou a výbušninami a ničení munície vydaný bývalým ministerstvom národnej obrany v roku 1963.