Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Podľa primátora Trenčína Rybníčka Tisovu vilu zbúrali legálne

Schátralá Tisova vila v Trenčíne Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Majiteľom vily a pozemkov je hokejista Marián Hossa.

Trenčín 17. februára (TASR) – Zbúranie tzv. Tisovej vily v Trenčíne bolo v súlade so zákonom. Hystéria, ktorá sa okolo toho rozpútala, súvisí podľa primátora Trenčína Richarda Rybníčka s tým, že majiteľom vily a pozemkov je známy hokejista.

"Vznikli tu debaty o tom, že bola zbúraná nejaká pamiatka, že Marián Hossa je barbar a že každý, kto má peniaze, tak si v tejto krajine môže robiť čo chce. Ako primátora mesta ma to pobúrilo a tu mám dokumenty, ktoré by každého obyvateľa tejto krajiny oprávňovali urobiť to, čo Mariána Hossu – zbúrať dom, ktorý bol jeho majetok, zbúrať dom, ku ktorému sa vyjadrili pamiatkari, ochranári a všetky inštitúcie. Podobné reči považujem za neférové nielen voči Mariánovi Hossovi, ale aj voči mestu," priblížil Rybníček.

Ako dodal, tlačovú konferenciu zvolal preto, že v posledných dňoch dostal stovky mailov a otázok na sociálnych sieťach od Trenčanov žijúcich po celom svete, v ktorých sa ho pýtajú, prečo dovolil zbúrať pamiatku. "Nič sa nestalo, zbúral sa normálny barák, ktorý bol majetkom súkromnej osoby. Pozemok a vila boli na pozemku Mariána Hossu, ktorý je už 20 rokov súčasťou vilovej štvrte Pod Brezinou," zdôraznil trenčiansky primátor s tým, že aj podľa pamiatkarov nemal dom žiadnu historickú hodnotu a vzťah Trenčanov k nej bol len pocitový.





Vilu dal zbúrať Hossa

Na archívnej snímke z 12. novembra 2001 schátralá Trenčanmi známa tzv. Tisova vila v Trenčíne.
Foto: TASR
Tisovu vilu na okraji lesoparku Brezina s výhľadom na celé mesto kúpil trenčiansky podnikateľ Bohumil Hanzel pred dvoma rokmi. Plánoval ju zrekonštruovať, zo zdravotných dôvodov ju predal Mariánovi Hossovi, ktorý ju dal pred dvoma týždňami zbúrať a na jej mieste si chce údajne postaviť svoj dom.

Vilu postavili v roku 1930 a jej majiteľom bol bratranec prezidenta Slovenského štátu Jozefa Tisa, bankový úradník Fraňo Tiso. Po vojne vilu zoštátnili, sídlil tam Zbor národnej bezpečnosti a neskôr Výskumný ústav ovčiarsky. Vila v majetku štátu postupne chátrala, keď ju kúpil Bohumil Hanzel, bola už v dezolátnom stave, bez strechy. Hanzel sa stotožnil s informáciami Rybníčka, že vila nemala žiadnu historickú hodnotu.

"My sme ju kúpili na dvakrát. Prvýkrát niekedy v roku 1999. To boli len obvodové múry, nemalo to strechu, nemalo to deku, všetko bolo rozkradnuté, nemalo to jediné okno, jediné dvere. Dokonca, keď kradli tie okná, dvere, tak to kradli aj so zárubňami, vybíjali z múrov rámy. Bolo to vo veľmi, veľmi katastrofálnom stave," zdôraznil Hanzel.

Ako dodal Rybníček, zbúraná Tisova vila bola iným objektom ako druhá Tisova vila, ktorá je v Trenčíne. Z nej mali v roku 1990 zmiznúť dokumenty ŠtB, ktoré sa mali týkať vtedajšieho federálneho ministra vnútra Vladimíra Mečiara.