Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Mykológovia považujú vlaňajšiu hubársku sezónu za rozpačitú

Na snímke jedovatá strapcovka zväzkovitá Foto: TASR/Pavol Remiaš

Napriek tomu minulý rok predsa len priniesol pre mykológov aj niektoré zaujímavé nálezy, kedže následkom teplého počasia rástli niektoré vzácne a chránené teplomilné huby.

Bratislava 21. februára (TASR) - Členovia Slovenskej mykologickej spoločnosti (SMS) pri Slovenskej akadémii vied, ktorí sa zaoberajú výskumom mykoflóry na Slovensku, bilancovali svoju činnosť za minulý rok a vlaňajšiu hubársku sezónu považujú za zvlášť rozpačitú.

"Huby v rôznych regiónoch rástli nerovnomerne. Pre mňa osobne, ale aj pre mnohých ľudí z Bratislavy a prakticky celého južného Slovenska bola sezóna mizerná. Pretože od začiatku leta až do hlbokej jesene pršalo veľmi málo a huby prakticky nerástli." Konštatovala to na štvrtkovom (20. 2.) valnom zhromaždení SMS v Bratislave v rozhovore pre TASR tajomníčka SMS a mykologička Slovenského národného múzea (SNM) Ivona Kautmanová. "Neplatilo to však pre celé Slovensko. Zrážky sa vyskytovali na Slovensku mozaikovito. Na Orave, Liptove, východnom Slovensku hubári nosili z lesa plné koše hríbov a boli spokojní. Aj vďaka nim sme mohli po dvoch neúspešných rokoch opäť zorganizovať tradičnú celoslovenskú hubársku výstavu v budove SNM v Bratislave. Vystavovali sme takmer 300 húb a pekných," dodala Kautmanová.

Zaujímavé nálezy

Napriek tomu minulý rok predsa len priniesol pre mykológov aj niektoré zaujímavé nálezy. Následkom teplého počasia totiž rástli niektoré vzácne a chránené teplomilné huby, napríklad kozáky žltopórové, hríby kráľovské alebo striebristé. Avšak ani napriek horšej sezóne mykológovia nezaháľali. Stretli sa napríklad pri tradičnom otváraní a zatváraní lesa a aj so svojimi českými kolegami. Priaznivé podmienky umožnili pokračovať v mykologických výskumoch na Orave. V závere roka zorganizovali odborný seminár o biodiverzite húb na Slovensku. Okrem spomínanej výstavy v Bratislave, členovia SMS pripravili aj niekoľko regionálnych hubárskych výstav. Tie sú dôležité ako osveta pre praktických hubárov, aby sa naučili lepšie rozpoznávať jedlé, nejedlé a jedovaté huby.

Na valnom zhromaždení privítali troch nových mladých členov, ktorí sa chcú hlbšie zaoberať hubami. SMS má v súčasnosti 118 členov z celého Slovenska. Ide väčšinou o amatérskych mykológov, ktorí sa o huby zaujímajú zo záľuby. Len asi 20 z nich sa nimi zaoberá vedecky, na profesionálnej úrovni, informoval predseda SMS Pavel Lizoň.