Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

V Trenčíne husto sneží, dážď komplikuje život v okrese Prievidza

Na snímke husté sneženie 12. februára 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Pre okres Prievidza platí výstraha prvého stupňa pred povodňou. SHMÚ vydal pre okresy na dolnom a hornom toku Hrona výstrahu 1. stupňa.

Trenčín 12. februára (TASR) – Husté sneženie začína komplikovať dopravnú situáciu na cestách Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Podľa Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne je pre nepriaznivé počasie na diaľnici D1 v úseku Nové Mesto nad Váhom – Dubnica nad Váhom znížená rýchlosť na 100 kilometrov za hodinu.

Podľa informácií Slovenskej správy ciest (SSC) je na cestách III. triedy v obvode Myjava až päťcentimetrová vrstva čerstvého snehu, na ceste medzi Brezovou pod Bradlom a obcou Košariská v Myjavskom okrese je päťcentimetrová vrstva kašovitého snehu.

Vrstva kašovitého snehu od jedného do dvoch centimetrov je podľa SSC na cestách tretej triedy v obvode Považská Bystrica, Ilava, Nové Mesto nad Váhom a Trenčín, rovnako ako na cestách z Lazov pod Makytou v okrese Púchov po štátnu hranicu s Českou republikou. Všetky horské priechody na území TSK sú zjazdné. Okrem horského priechodu Homôľka, kde je pre sneženie cesta medzi Prievidzou a Ilavou čiastočne neprejazdná.

Pre okres Prievidza platí výstraha prvého stupňa pred povodňou

Pre okres Prievidza platí hydrologická výstraha prvého stupňa pred povodňou z trvalého dažďa. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej oficiálnej internetovej stránke.

Meteorológovia predpokladajú, že v rámci okresu budú do 20.00 h pretrvávať zvýšené hladiny tokov.

Pre intenzívny dážď, ktorý dvíhal hladiny tokov, vydal SHMÚ krátko po 12.00 h hydrologickú výstrahu druhého stupňa. Na výstrahu prvého stupňa ju aktualizoval krátko pred 14.00 h.

SHMÚ vydal pre okresy na dolnom a hornom toku Hrona výstrahu 1. stupňa

Pre okresy na dolnom a hornom toku Hrona vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) hydrologickú výstrahu 1. stupňa pred možným vznikom povodní z trvalého dažďa. Výstraha platí pre okresy Detva, Zvolen, Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica, Žarnovica a Levice.

"Vzhľadom na spadnuté a očakávané zrážky, zvýšenú nasýtenosť povodí je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov, zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," upozorňuje SHMÚ na svojej internetovej stránke.


Policajti upozorňujú na ťažko prejazdnú cestu I/64 za Rajcom

Žilinskí policajti upozorňujú vodičov, že na ceste I/64 za Rajcom v smere Rajecká Lesná, Fačkov, horský priechod Kľak (Fačkovské sedlo) je súvislá vrstva 10 cm snehu a úsek je ťažko prejazdný.

Podľa hovorcu Krajského riaditeľstva (KR) Policajného zboru (PZ) v Žiline Radka Moravčíka blokujú nákladné vozidlá už aj náhradnú trasu cez Rajec, Veľkú Čiernu, Považskú Bystricu a cesta je prejazdná len pre osobné motorové vozidlá. „Vodičom odporúčame vyhnúť sa obidvom úsekom a využiť náhradné trasy,“ informoval Moravčík.

V súvislosti s nepriaznivým počasím – sneh, dážď, poľadovica, hmla zdôraznil, že je veľmi dôležité, aby sa vodiči na cestách správali disciplinovane a ohľaduplne. „A prispôsobili jazdu situácii v cestnej premávke (znížiť rýchlosť jazdy a zväčšiť vzdialenosť medzi vozidlami), poveternostným podmienkam a svojím schopnostiam. Taktiež je potrebné sa plne venovať vedeniu vozidla a sledovať situáciu v cestnej premávke. Každý účastník cestnej premávky môže zodpovedným prístupom prispieť k väčšej bezpečnosti na cestách aj počas nepriaznivého počasia,“ dodal krajský policajný hovorca.

V okolí Bratislavy i na Kysuciach znižuje viditeľnosť na cestách hustý dážď

Vodiči v okolí Bratislavy, Skalitého, Horného Hričova a Hričovského podhradia musia rátať na cestách so zníženou viditeľnosťou, ktorú spôsobuje hustý dážď i sneh. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojej stránke wwww.zjazdnost.sk.

Všetky sledované cesty, diaľničné i rýchlostné úseky v SR sú zjazdné, ich povrch je podľa údajov SSC prevažne mokrý alebo vlhký. Na cestách nižších tried na Záhorí, Myjave a na Kysuciach sa vyskytuje čerstvý až kašovitý sneh do hrúbky 5 cm, kašovitý sneh do 3 cm je aj na cestách v hornatých oblastiach stredného a východného Slovenska.