Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Trenčiansky kraj

Epidémia v škole v prírode: Hnačku dostalo 17 detí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ide o zariadenie, kde sú tri školy v škole v prírode. Zo žiakov bolo sedem hospitalizovaných a nakazení boli aj traja dospelí.

Bojnice 12. mája (TASR) - Epidémiu u detí i dospelých, ktorá sa prejavovala hnačkami a zvracaním, zaznamenali odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Prievidza so sídlom v Bojniciach v jednom zo zariadení v Nitrianskom Rudne. Ochorelo tu 20 ľudí, z toho 17 detí, sedem z nich aj hospitalizovali.

"V zariadení v Nitrianskom Rudne sme zaznamenali epidémiu u detí, ktoré tam navštívili školu v prírode, išlo o 80 chlapcov a dievčat z troch škôl. Ochorelo 17 detí, z nich sedem bolo hospitalizovaných a nakazení boli aj traja dospelí," konkretizovala hygienička RÚVZ Prievidza Zuzana Tornócziová s tým, že nakazení mali hnačky a zvracanie.

Úrad podľa nej zatiaľ nevie, o aký typ ochorenia ide. "Robia sa protiepidemické opatrenia v ohnisku nákazy, to znamená, že sa odoberajú vzorky stravy, materiálu, nariaďuje sa tam zvýšená dezinfekcia. Bližšie informácie zatiaľ nemáme, budeme ich vedieť, až keď budú výsledky," ozrejmila.

Deťom v hoteli pomáhali v noci zo štvrtka (11.5.) nadnes i záchranári, ktorí počas výjazdu ošetrili viac ako desať detí, informoval dnes TASR hovorca skupiny Falck na Slovensku Vladimír Vanko.

Hospitalizované deti podľa informácií prievidzského RÚVZ z nemocnice dnes prepustili, turnus školy v prírode, v rámci ktorého došlo k epidémii, sa skončil. "V detských kolektívoch sa stáva, že je zaznamenaný výskyt prudkých hnačkových ochorení," dodala regionálna hygienička.