Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Aktivistov Greenpeace z Novák ďalej rieši prokuratúra v Trenčíne

Na archívnej snímke občania s transparentom počas protestu Solidarita s aktivistami a aktivistkami Greenpeace v Bratislave 3. decembra 2018. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Dvanásti aktivisti a aktivistky vyvesili v stredu 28. novembra na ťažobnú vežu uhoľnej spoločnosti Hornonitrianske bane Prievidza transparent s odkazom Skončite dobu uhoľnú.

Trenčín 14. decembra (TASR) - Prípad 12 aktivistov a aktivistiek Greenpeace, ktorých zadržali v súvislosti s protestom pri nováckej bani, zostáva v kompetencii Krajskej prokuratúry (KP) Trenčín. Podľa riaditeľky Greenpeace Slovensko Ivany Kohutkovej o tom rozhodol generálny prokurátor, podľa ktorého sú návrhy obvinených neopodstatnené, pretože nezistili zákonné dôvody, resp. žiadne konkrétne skutočnosti a okolnosti, ktoré by odôvodňovali odňatie predmetnej trestnej veci krajskej prokuratúre a jej prikázanie inej (krajskej) prokuratúre.

“Vnímame pozitívne, že namiesto Okresnej prokuratúry v Prievidzi bude dozor nad trestným konaním vykonávať Okresná prokuratúra v Trenčíne. Avšak fakt, že vyšetrovanie veci zostáva v kraji, vyvoláva naďalej pochybnosti. Naše obavy pretrvávajú, lebo sme presvedčení o riziku, pre ktoré aktivisti a aktivistky návrh na odňatie podali,“ informovala Kohutková.

Ako dodala, existuje vysoký predpoklad, že väčšina obyvateľov v regióne, kde pôsobí spoločnosť Hornonitrianske bane Prievidza, má v blízkej rodine alebo okruhu blízkych priateľov a známych niekoho, kto je zamestnancom tejto spoločnosti. Existuje teda dôvodná pochybnosť, že orgány činné v trestnom konaní budú vo vzťahu k subjektu namietajúcemu ťažbu postupovať nezaujato, nakoľko ich blízki môžu stratiť pracovné miesto.

Ako TASR informoval hovorca KP v Trenčíne Marián Sipavý, Generálna prokuratúra SR rozhodla o námietke zaujatosti obvinených proti KP Trenčín tak, že trestnú vec Krajskej prokuratúre Trenčín neodňala.

„Po doručení spisu z generálnej prokuratúry krajská prokurátorka v Trenčíne ihneď príkazom predmetnú trestnú vec odňala Okresnej prokuratúre Prievidza. Súčasne svojím opatrením krajská prokurátorka poverila prokurátorov KP Trenčín na vykonávanie dozoru nad dodržiavaním zákonnosti v prípravnom konaní, vykonávanie právomocí vo vzťahu k všetkým úkonom trestného konania a k všetkým úkonom podľa zákona o prokuratúre. V súčasnej dobe vykonáva dozor Krajská prokuratúra Trenčín,“ uviedol Sipavý.

Dvanásti aktivisti a aktivistky zo Slovenska, Českej republiky, Fínska, Nemecka a Belgicka vyvesili v stredu 28. novembra na ťažobnú vežu uhoľnej spoločnosti Hornonitrianske bane Prievidza transparent s odkazom Skončite dobu uhoľnú. Prokuratúra v Prievidzi ich podľa Kohutkovej následne obvinila z prečinu poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia formou spolupáchateľstva, za ktorý hrozí trestom až päť rokov vo väzení.