Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

V Prievidzi by mohol vzniknúť skejtpark

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

O jeho vybudovaní sa v meste hovorí už štyri roky.

Prievidza 10. marca (TASR) - Chýbajúci skejtpark nie je v Prievidzi novou témou, s veľkými prestávkami sa o ňom hovorí už viac ako štyri roky. S novým návrhom na jeho vybudovanie prišiel v tomto období poslanec prievidzského mestského zastupiteľstva Michal Dobiaš, ktorý po stretnutí s miestnou mladou komunitou navrhol, aby vznikol v areáli Centra voľného času (CVČ) Spektrum.

Mladí na svoju športovú záľubu môžu v súčasnosti využívať provizórne ihrisko, ktoré sa nachádza rovnako v areáli CVČ. To im však podľa Dobiaša nevyhovuje, a preto musia dochádzať do Šurian. Prievidzský mestský poslanec navštívil s komunitou aj český Hodonín, ktorý takýto športový areál má. Exkurzia bola podľa neho prvým krokom k spoločnej iniciatíve, ktorej cieľom je vybudovať nový športový areál. Vzniknúť by mal v areáli CVČ, približne 50 metrov od súčasného provizórneho ihriska, a to na ploche 28x50 metrov s možnosťou postupného dobudovania podľa požiadaviek a potrieb mladých. "Táto lokalita sa všetkým prítomným javí ako vhodná, a to aj v nadväznosti na iné športové aktivity, ktoré by tu mali vzniknúť, ale aj na zámer vybudovať ubytovňu v priestoroch CVČ Spektrum," povedal Dobiaš.

Náklady na prvú etapu, t. j. vybudovanie samotnej betónovej plochy, odhaduje Dobiaš na približne 30.000 až 40.000 eur. Náklady na druhú etapu - dodanie zariadení na zhruba 25.000 eur. "Osobne si myslím, že túto akciu by malo finančne zabezpečiť mesto Prievidza, ale zároveň by sa mohlo pokúsiť aj o mimorozpočtové zdroje na túto akciu," uviedol poslanec.

Mesto sa podľa jeho hovorcu Michala Ďurejeho o možnosť výstavby skejtparku zaujíma. "Napríklad aj jeho súčasné umiestnenie vzišlo z našej predošlej aktivity v roku 2012, kedy sme s predsedom komisie športu Branislavom Bucákom a so skejtermi z mesta hľadali vhodnú plochu pre umiestnenie súčasných zariadení," vysvetlil.

Návrhov na lokalizáciu skejtparku je viac

S Dobiašom a mladými je mesto ochotné spolupracovať, podľa Ďurejeho už poslanec o novom projekte hovoril na pravidelnej porade k športoviskám a s primátorkou mesta. "Budeme veľmi radi, ak sa priamo na samosprávu obrátia aj mladí ľudia, ktorí majú záujem o budovanie takéhoto športoviska. Priestor na spoluprácu vidíme najmä v oblasti získania finančných prostriedkov z rôznorodých projektov, ktoré sú zamerané na budovanie takýchto športovísk. Niektoré výzvy sú totiž zamerané na neformálne skupiny alebo mladých ľudí a žiadateľom nemôžu byť samosprávy. Privítame, ak spoločne pripravíme takýto projekt a podarí sa nám získať prostriedky na financovanie zámeru zo zdrojov mimo rozpočtu mesta," podotkol Ďureje.

Podľa hovorcu je jedna navrhovaná lokalita len jednou z viacero možností, kde by mohol areál stáť. Radnica očakáva, že v horizonte jedného mesiaca by mohla z návrhov vybrať ten, ktorý bude považovať za najlepší. Následne začne s aktivitami smerujúcimi k získaniu financií na tento účel. "Konečné rozhodnutie o podaní takýchto projektov však bude mať mestské zastupiteľstvo, ktoré ich schvaľuje. V neposlednom rade, keďže by išlo o stavbu, bude nutné v ktorejkoľvek vybranej lokalite absolvovať celý proces získania stavebného povolenia," uzavrel Ďureje.