Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Nepočujúcim v Prievidzi chýba tlmočnícka služba

Ilustračné foto FOTO TASR/Henrich Mišovič

Najväčším problémom v celoslovenskom meradle je podľa predsedu SZN Ladislava Svíčku malý počet tlmočníkov.

Prievidza 16. februára (TASR) - Chýbajúca tlmočnícka služba trápi nepočujúcich v Prievidzi. Kým Trnavský kraj má systém tejto služby zavedený, nepočujúci v metropole hornej Nitry zaň musia bojovať. Zhodnotil to člen Prievidzského spolku nepočujúcich Ján Ďurkovič na prvom Celoslovenskom plese nepočujúcich v Prievidzi, ktorý sa konal v prievidzskom dome kultúry v sobotu 15. februára.

Dôvodom chýbajúcej tlmočníckej služby v Prievidzi je problém s tlmočníkmi. "Tí nie sú ochotní za taký nízky plat tlmočiť, preto si hľadajú inú formu zamestnania," podotkol Ďurkovič, podľa ktorého si tiež nepočujúci v Prievidzi, rovnako ako na celom Slovensku, ťažko hľadajú prácu.

Najväčším problémom v celoslovenskom meradle je podľa predsedu Slovenského zväzu nepočujúcich (SZN) Ladislava Svíčku malý počet tlmočníkov. "Nepočujúci nemajú potom možnosť napríklad ísť do divadla, pretože nerozumejú, o čom to predstavenie je. Celkovo je pre nich veľmi ťažký život," vysvetlil. Ďalšími problémami sú podľa neho chýbajúce otitulkované programy, ktoré zapríčiňujú klesanie povedomia nepočujúcich a Ďurkovičom spomínaný nedostatok pracovných príležitostí.

Celoslovenský ples nepočujúcich bol prvým takýmto podujatím na Slovensku. SZN si Prievidzu ako miesto jeho konania vybral z dôvodu dobrých skúseností s organizovaním Slovenského dňa nepočujúcich v roku 2012. Organizáciou plesu bol poverený Prievidzský spolok nepočujúcich. "Príprava bola náročná, najmä finančne. Museli sme hľadať sponzorov, pomáhal aj Slovenský zväz nepočujúcich. Dúfam, že sme úlohu splnili," povedal Ďurkovič.