Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trenčiansky kraj

Koniec fašiangov si v Prievidzi pripomenú sprievodmi i pochovaním basy

Ilusstračná snímka. Foto: FOTO TASR - Erika Ďurčová

Fašiangový sprievod prejde ulicami mestskej časti Necpaly už 3. februára.

Prievidza 30. januára (TASR) - Koniec fašiangov si verejnosť v Prievidzi pripomenie dvojicou sprievodov a pochovávaním basy. Tradície pred nástupom pôstneho obdobia budú môcť obyvatelia vidieť 3. februára v Necpaloch a 13. februára v centre mesta a Necpaloch. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.

"Fašiangy sú obdobím od Troch kráľov do Popolcovej stredy, ktorým sa začína 40-dňový pôst pred Veľkou nocou. Ich koniec symbolizovalo pochovávanie basy a nástup pôstu, počas ktorého boli zábavy pri muzike zakázané," pripomenula Krajčiová.

Tradície fašiangov podľa nej oslávi i mesto Prievidza. Fašiangový sprievod prejde ulicami mestskej časti Necpaly už 3. februára. "Nebudú pritom chýbať masky podľa starých slovanských zvyklostí a tradícií. V minulosti platilo, že čím bola maska strašidelnejšia, tým mala silnejšiu moc. Verilo sa, že démoni a zlí duchovia sa vyplašia a dajú ľuďom po celý rok pokoj," priblížila Krajčiová.

V uliciach tak určite ľudia podľa nej stretnú najtypickejšie masky fašiangov, ktorými boli medveď ako symbol sily, kôň ako symbol života a šťastia či koza ako symbol plodnosti. "Ak nestihnú sprievod v Necpaloch, čaká na nich ďalší fašiangový sprievod mestom, a to 13. februára na Námestí slobody. O zábavu sa postarajú tanečníci a hudobníci z Folklórneho súboru Senior Vtáčnik, Detského folklórneho súboru Malý Vtáčnik, ale aj obyvatelia Necpál zo združenia FanNecpaly," ozrejmila.

Vyvrcholením fašiangov je tradičná posledná muzika a pochovávanie basy. Tie na obyvateľov Prievidze čakajú 13. februára v Kultúrnom dome v Necpaloch od 18.00 h v réžii hudobnej skupiny Necpalanka a členov FanNecpaly.