Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Opatrne na cestách, zraziť môžete aj medveďa

Medvede komplikujú situáciu na cestách Foto: teraz.sk

Lesná zver komplikuje dopravu na celom Slovensku.

Kľačno 30. októbra (TASR) - Polícia opakovane upozorňuje motoristov na zvýšený výskyt zveri v okolí ciest a v tejto súvislosti vyššiu pravdepodobnosť dopravných nehôd spôsobených stretom s ňou. V poslednom období eviduje dve zrážky so zverou na hornej Nitre. TASR o tom v stredu informovala Elena Antalová z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne.

Škodovú udalosť, zrážku osobného vozidla Opel Insignia a medveďa, riešili policajti z Nitrianskeho Pravna. "Na ceste I/64 v smere od horského prechodu Kľak smerom na Kľačno (okres Prievidza) z lesného porastu vybehol na vozovku medveď. Vodič už nedokázal zrážke so zvieraťom zabrániť. Zranené zviera ešte pár metrov dokázalo prejsť. Následne ho dohľadali policajti s lesným hospodárom," uviedla Antalová. K ďalším stretom so zverou podľa nej došlo na ceste I/64 medzi Malými Uhercami a Partizánskym.

"Veľakrát najmä vysoká zver býva oslnená svetlami vozidla, zostáva strnulo stáť na vozovke a neuteká. Opačný prípad je jej zmätené pobehovanie po ceste, keď je ťažké predpokladať ďalší smer jej pohybu. V prípade, že vodiči uvidia prechádzať cez cestu len jednu lesnú zver, je vhodné spomaliť čo najviac, pretože je veľmi pravdepodobné, že sa niekde pri ceste nachádza aj zvyšok stáda," upozornila Antalová.

Polícia v tejto súvislosti pripomína, že ak je vodič účastníkom dopravnej nehody s divo žijúcou zverou, je potrebné udalosť nahlásiť na číslo 158. Mal byť si ihneď po nehode spraviť fotodokumentáciu aj zrazeného zvieraťa, lebo vo väčšine prípadov je zver iba omráčená a neskôr môže odísť. Niektoré poisťovne totiž nemusia uznať škodu, ak sa pri spísaní udalosti zver na mieste nenachádza. "Po príchode polície na miesto policajt spíše o udalosti záznam a zabezpečí odstránenie uhynutého zvieraťa miestnym poľovným združením. Škoda na vozidle spôsobená divou zverou je hradená z havarijného poistenia, prípadne z pripoistenia k povinnému zmluvnému poisteniu. Ak nemajú vodiči žiadne z týchto nepovinných pripoistení, škodu si budú musieť uhradiť sami," dodala Antalová.


Pri obci Košecké Podhradie sa vodič snažil vyhnúť srnke, auto prevrátil na strechu


Vodič sa snažil vyhnúť zrážke so srnou
Foto: TASR

Polícia momentálne dokumentuje dopravnú nehodu, ktorá sa stala pri obci Košecké Podhradie v Ilavskom okrese. Automobil sa tam prevrátil na strechu.

Ako o tom informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trenčíne na sociálnej sieti, 35-ročný vodič automobilu Alfa Romeo sa snažil vyhnúť zrážke so srnou, strhol riadenie a následne sa prevrátil na strechu.

„Vodič utrpel pri nehode zranenie, skúška na alkohol bola negatívna,“ informuje o tom polícia.