Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Pokračuje pojednávanie v kauze výbuchu v bani v Handlovej

Na snímke v mramore vyryté mená posledných obetí, 20 baníkov a banských záchranárov, ktorí zahynuli pri tragickom výbuchu v Bani Handlová. Foto: TASR/Pavol Remiaš

K výbuchu, ktorý si vyžiadal 20 životov, sa dnes vyjadroval Július Dulaj, zamestnanec Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP), ktorý pracoval na povrchovom pracovisku a vtedajší revírnik Jozef Kováč.

Prievidza 28. apríla (TASR) - Výpoveďami ďalších svedkov sa dnes na Okresnom súde (OS) v Prievidzi začalo prerušené hlavné pojednávanie s obžalovanými v kauze tragického výbuchu v Bani Handlová z augusta 2009. Súd bude v tejto veci pojednávať aj 29. apríla.

K výbuchu, ktorý si vyžiadal 20 životov, sa dnes vyjadroval Július Dulaj, zamestnanec Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP), ktorý pracoval na povrchovom pracovisku a vtedajší revírnik Jozef Kováč.

Dulaj ako svedok obhajoby hovoril pred súdom o zákazke na ušitie plachty z celtoviny, ktorá sa v bani používa pri vetraní. Pred tragickou udalosťou šila jeho podriadená jednu plachtu práve na vtedajšiu Východnú šachtu, na ktorej došlo k výbuchu. Čo sa s ňou stalo, nevedel povedať.

Revírnik Kováč pracoval v nočnej zmene deň pred udalosťou, od 22.00 h do raňajších hodín 10. augusta. Hovoril o koncentráciách CO, ktoré v prvopočiatku nestúpali, tiež o záparách, ktoré sa nachádzali na úseku. Jednu z nich Kováč ochladzoval, zároveň nechal pustený ventilátor, ktorý slúži pri uhasenej zápare ako pomoc, aby sa nezapálila. Ventilátor bol podľa jeho slov pustený počas celej jeho pracovnej doby. Pri činnej zápare môže ventilátor situáciu zhoršiť. Koncentrácie CO začali stúpať približne po 5.00 h, o tejto zmene ho informoval dispečer rannej zmeny Emil Bielarský. Kováč neskôr túto informáciu posunul rannej zmene aj s asanátormi.

Samosudca tiež na dnešnom pojednávaní čítal výpoveď medzičasom zomrelého svedka Miroslava Tadiana, ktorý bol špecialistom na dobývanie a dobrovoľným banským záchranárom.

Ako vysvetlil jeden z obhajcov obžalovaných Peter Filip, z pohľadu obhajoby prvý svedok nevedel uviesť žiadne podstatné skutočnosti ku skutku, rovnako ako svedok, ktorý zomrel. "Za veľmi dôležitú považujem výpoveď revírnika a aj spôsob výsluchu svedka dokazuje to, že tento výsluch bol mimoriadne dôležitý pre objasnenie celej veci. Nie pre obhajobu, pre objasnenie toho, čo sa v bani stalo a kto nesie zodpovednosť za banské nešťastie," podotkol.

V ďalšej časti súd prehrával CD nosiče s rozhovormi medzi baňou a riadiacim dispečingom a DVD záznamy zo záchranných prác. Týmto sa bude zaoberať aj na pojednávaní 29. apríla.

Obžalovanými z prečinu všeobecného ohrozenia sú zamestnanci HBP, ktorí sa podieľali na likvidácii požiaru v Bani Handlová, Ladislav H., Jozef T. a Dalibor R., pričom posledný z nich je obžalovaný z rovnakého prečinu aj v prípade závalu v Bani Nováky z novembra 2006. Podľa znenia obžaloby sa Ladislavovi H. kladie za vinu, že pre jeho pokyn na uzatvorenie požiarneho vodovodu ventilom, pričom to ani nebolo zaznačené v havarijnom pláne, nemohli pri požiari využiť vodu z tohto vodovodu. Dalibor R. je obvinený z toho, že nesprávne vyhodnotil situáciu, neodvolal pracovníkov z bane a nezamedzil tam prístup ďalším osobám. Tiež nevykonal evidenciu osôb, ktoré sa nachádzali v bani a napriek tomu nariadil otvorenie krídla dverí v trafostanici, čím došlo k zmene vetrov. Jozef T. podľa obžaloby nesprávne vyhodnotil situáciu a najmä nezabezpečil sfunkčnenie požiarneho vodovodu, neodvolal ľudí z miesta a nemyslel na možnú zmenu vetrov a prípadný výbuch.

K tragickému výbuchu došlo 10. augusta 2009 v dopoludňajších hodinách v podzemí vtedajšej Východnej šachty v bani v Handlovej. V dôsledku výbuchu banských plynov tam zahynulo 20 baníkov a banských záchranárov. Ďalší deviati baníci utrpeli rôzne zranenia. Záchranári sa vtedy usilovali uhasiť požiar, ktorý v šachte vznikol. Výbuch nastal krátko po 09.30 h.