Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Ocenenia za rozvoj baníctva si prevzali ďalšie tri osobnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Čestný odznak sv. Barbory za zachovávanie baníckych zvykov a tradícií a Cenu za celoživotné dielo získal Anton Ondrejkovič.

Handlová 30. augusta (TASR) - K takmer štyrom desiatkam ocenených osobností pribudli ďalšie tri, ktoré sa zaslúžili o rozvoj baníctva na hornej Nitre. Čestný odznak a plakety si prevzali v piatok popoludní v Handlovej pri príležitosti Regionálnych osláv Dňa baníkov.

Čestný odznak sv. Barbory za zachovávanie baníckych zvykov a tradícií a Cenu za celoživotné dielo získal na návrh Handlovského baníckeho spolku od výkonného výboru Združenia baníckych spolkov a cechov Slovenska Anton Ondrejkovič. Niekdajší riaditeľ Bane Handlová pôsobil od začiatku vo funkciách v oblasti banských strojov, patril medzi popredných zlepšovateľov v bani. Pôsobil aj ako riaditeľ Úradu Slovenskej banskej komory, vytvoril prípravný výbor Handlovského baníckeho spolku a inicioval zriadenie múzea uhoľného baníctva v Handlovej.

Plaketu za rozvoj baníctva na hornej Nitre, ktorej cieľom je spoločensky ohodnotiť významné činy, aktivity a prínos jednotlivcov pri rozvoji baníctva na hornej Nitre, si prevzali ďalšie dve osobnosti.

Za mimoriadne záslužné pracovné a morálne činy v banskej prevádzke ju dostal dnes 97-ročný Karol Mikuláš. Niekdajší handlovský baník a pracovník banských stavieb v Novákoch, ktorý sa bojoval i v Slovenskom národnom povstaní, mal zásluhu na rozšírení dopravníkov na čelbách, kde sa nahradzovali jednoreťazové dopravníky za dvojreťazové, čo zásadne ovplyvnilo výkonnosť čelby oproti zaužívanému nakladaniu do vozov. Po deviaty raz prešiel 18 kilometrov dlhý chodník Uhoľná stopa, stál pri zrode záhradkárskej osady v Prievidzi, ako modelár tvorí makety s baníckou tematikou.

Za významnú podporu baníctva na hornej Nitre získal plaketu Ján Procner. V bani pracoval 30 rokov a s ňou je späté i jeho umenie o bani, baníckom živote, radostiach i smútkoch. Je autorom pomníka obetiam banských nešťastí v baniach na hornej Nitre. Nielen handlovskej verejnosti je známy ako ľudový umelec rezbár a vo svojom dome má zriadené malé múzeum a galériu s tematikou baníckej minulosti Handlovej. Je tiež autorom 11 baníckych piesní.