Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Na hornej Nitre otvorili strednú zdravotnícku školu

Študenti a rodičia počas prvého školského dňa v novootvorenej Strednej zdravotníckej škole, 2. septembra 2019 v Prievidzi. Foto: TASR Radovan Stoklasa

V odbore praktická sestra sa budú vzdelávať chlapci a dievčatá v dvoch triedach prvého ročníka po 24 študentov.

Prievidza 2. septembra (TASR) - Viac ako štyri desiatky študentov, ktorí sa začnú vzdelávať v odbore praktická sestra, privítala v pondelok Stredná zdravotnícka škola (SZŠ) v Prievidzi. Je prvou na hornej Nitre a v poradí treťou v Trenčianskom kraji tohto zamerania a do budúcna by sa mala rozšíriť ešte o ďalšie odbory.

"Táto škola má svoju budúcnosť, tu na hornej Nitre nebola zdravotnícka škola, chýbala tu a praktické sestry chýbali v našej bojnickej nemocnici, ďalším poliklinikám, sociálnym zariadeniam. Som veľmi rád, že požiadavky trhu práce sme takýmto spôsobom naplnili a budeme aj ďalej napĺňať cez túto strednú zdravotnícku školu," povedal Jaroslav Baška, predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), ktorý je zriaďovateľom školy.

Zdravotnícky personál pózuje počas prvého školského dňa v novootvorenej Strednej zdravotníckej škole, 2. septembra 2019 v Prievidzi.
Foto: TASR Radovan Stoklasa


V odbore praktická sestra sa budú vzdelávať chlapci a dievčatá v dvoch triedach prvého ročníka po 24 študentov. Žiaci prišli i z okresu Žiar nad Hronom či Považskej Bystrice. Praktickú časť vyučovania budú mať v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach. "Nemocnica v Bojniciach je druhou najväčšou v rámci TSK, takisto ako všetky zdravotnícke zariadenia na Slovensku sa tiež borí s nedostatkom kvalifikovaného zdravotníckeho personálu," ozrejmil riaditeľ NsP Prievidza Vladimír Vido. Zdravotnícke zariadenie podľa neho potrebuje vzdelané zdravotné sestry, pričom má zdravotné sestry, a potom nekvalifikovaný zdravotnícky personál, čo by mala vyriešiť SZŠ. NsP má v pláne poskytovať aj stabilizačné príspevky.

"Nedostatok zdravotníckeho personálu je celosvetovým problémom, preto vítame, že vznikla ďalšia SZŠ, ktorá je v Trenčianskom kraji tretia a 30. na Slovensku. Personálu máme málo, hlavne stredného a praktické sestry a zdravotnícki asistenti veľmi pomôžu na lôžkových oddeleniach nemocníc a už aj u odborných lekárov," skonštatoval štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Jaroslav Ridoško. Rezort zdravotníctva chce podľa neho v súvislosti s nedostatkom personálu zlepšovať podmienky v zdravotníctve, pracovné i platové, určitým spôsobom k tomu má dopomôcť i stratifikácia nemocníc.



"Budúci rok chceme otvoriť aj doplnkové štúdium v odbore praktická sestra, ktoré budú môcť študovať popri zamestnaní. Ešte chceme otvoriť aj sanitára a v budúcnosti, ak bude potreba, maséra či ďalšie podobné odbory, keď budeme chcieť vyhovieť napríklad kúpeľom v Bojniciach," načrtol Baška.

TSK investoval zo svojho rozpočtu do rekonštrukcie a zariadenia školy viac ako 1,1 milióna eur. Do budúcna plánuje v tamojšom areáli vybudovať Hornonitrianske centrum vzdelávania, kde by chcel realizovať rekvalifikačné kurzy pre baníkov v súvislosti s útlmom ťažby uhlia.