Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trenčiansky kraj

V Hornonitrianskej knižnici vytvorili rekord princezien na hrášku

Do postele si za 120 minút postupne ľahlo spolu 277 detí, dievčat i chlapcov, ale aj dospelých z radov čitateľov a hostí knižnice. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Úlohou účastníčok a účastníkov bolo najskôr sa obliecť do princezniných šiat, dať si na hlavu korunku a pri líhaní do kráľovskej postele hlasitým „au!“ dať najavo, že je tam hrášok, ktorý ich tlačí.

Prievidza 4. apríla (TASR) – Nový slovenský rekord v netradičnej disciplíne líhanie princezien na hrášok vytvorili dnes v Hornonitrianskej knižnici v Prievidzi.

„Do postele si za 120 minút postupne ľahlo dovedna 277 detí, dievčat i chlapcov, ale aj dospelých z radov čitateľov a hostí knižnice. Neváhali ani pracovníčky knižnice, vrátane jej riaditeľky Silvie Myšiakovej. Vytvorili sme tak základný slovenský rekord v tejto kategórii," informovala hlavná organizátorka pokusu Božena Blaháčová. Úlohou účastníčok a účastníkov bolo najskôr sa obliecť do princezniných šiat, dať si na hlavu korunku a pri líhaní do kráľovskej postele hlasitým „au!“ dať najavo, že je tam hrášok, ktorý ich tlačí. Tak, ako sa to stalo princeznej z rozprávky Hansa Christiana Andersena.

„Inšpirovali sme sa kolegyňami z knižnice partnerského českého mesta Šumperk, ktoré vlani vytvorili vlastný rekord a do postele dostali 234 princezien. My sme však prekonali aj ich rekord. Potešilo nás, že o toto podujatie bol pomerne veľký záujem najmä medzi deťmi, ktoré rozprávku o princeznej na hrášku dobre poznajú. Celý pokus o rekord sledovali prísne oči komisárov, každú princeznú zapísali do zoznamu a potvrdili podpisom, aby rekord bol dôsledne zdokumentovaný, uznaný a zapísaný do Knihy slovenských rekordov,“ konštatovala Blaháčová.