Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trenčiansky kraj

Jozef Pilko si pred voľbou odložil do kufra automobilu guľovnicu

Na snímke volebná miestnosť v štýlovej kolibe v pohraničnej obci Drietoma počas 2. kola voľby prezidenta SR v sobotu 29. marca 2014. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Volebná miestnosť v Kolibe Drietomica má počas tohtoročných prezidentských volieb premiéru, starosta Jozef Kluka si výber miestnosti pochvaľuje.

Drietoma 29. marca (TASR) – Počet ľudí voliacich v dnešných prezidentských voľbách na voličské preukazy bol vo volebnej miestnosti v štýlovej kolibe v pohraničnej obci Drietoma zatiaľ trojnásobne vyšší, ako počet osôb zapísaných v zozname. Spôsobili to chalupári, ale aj Slováci žijúci na Morave a turisti.

Volebná miestnosť v Kolibe Drietomica má počas tohtoročných prezidentských volieb premiéru, starosta Jozef Kluka si výber miestnosti pochvaľuje. „Vyšli sme v ústrety osadníkom a najmä chatárom. Tu v okolí je roztrúsených asi 80 chalúp a chát, mnoho z chatárov túto možnosť využije. Navyše je to pri ceste, je tu parkovisko, a tak to využívajú aj turisti cestujúci do Českej republiky, rovnako ako Slováci zamestnaní v Českej republike. Volebná miestnosť je len 500 metrov od štátnej hranice,“ skonštatoval starosta.

Doplnil, že už asi štvrť hodinu pred otvorením volebnej miestnosti stála pred kolibou asi dvadsiatka Slovákov, ktorí cestovali na muzikál do Českej republiky. „Vystúpili z autobusu, počkali, kým sa otvorí volebná miestnosť, odvolili na voličské preukazy a pokračovali smerom do Českej republiky,“ priblížil Kluka.

Podľa predsedníčky okrskovej volebnej komisie Lenky Polekovej nedosiahla účasť v prvom kole prezidentských volieb v okrsku ani 20 percent, predpokladá však, že v druhom bude vyššia. Najstaršia volička zapísaná v zozname mala tento rok 95 rokov, zatiaľ o prenosnú urnu nepožiadala. „O urnu zatiaľ nepožiadal nikto, po skúsenosti spred dvoch týždňoch však predpokladáme, že tak niekto v priebehu dňa urobí,“ doplnila predsedníčka komisie, ktorá má dnes narodeniny. K sviatku jej zablahoželal aj starosta obce s kyticou, kolegovia z komisie jej upiekli tortu.

Volebná miestnosť v štýlovej kolibe v pohraničnej obci Drietoma počas 2. kola voľby prezidenta SR v sobotu 29. marca 2014. Druhé kolo volieb si nenechal ujsť ani člen Poľovného združenia Žľab Drietoma Jozef Pilko (na snímke), ktorý sa s voličským preukazom zastavil vo volebnej miestnosti bezprostredne po návrate z pochôdzky po poľovnom revíre. Guľovnica na jeho pleci sa však do volebnej miestnosti nedostala.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Druhé kolo volieb si nenechal ujsť ani člen Poľovného združenia Žľab Drietoma Jozef Pilko, ktorý sa s voličským preukazom zastavil vo volebnej miestnosti bezprostredne po návrate z pochôdzky po poľovnom revíre. Guľovnica na jeho pleci sa však do volebnej miestnosti nedostala. „Nie je to zakázané, ale etika mi to nedovoľuje. Zbraň zabezpečím, odložím a zúčastním sa volieb,“ zdôraznil člen lesnej stráže s tým, že jeho kandidát z prvého kola prešiel i do druhého, a tak nemá problém s rozhodovaním.

Komisia v kolibe zažila všetky druhy volieb, nechýbala ani voľba na cestovný pas. Tomáš Kalina má už dve desaťročia trvalý pobyt v obci Šumice neďaleko Uherského Brodu a kvôli voľbe prezidenta meral 30-kilometrovú cestu do Drietomy. „Nie je mi ľahostajné, ako sa vyvíja situácia na Slovensku. Mám tu celú rodinu, takže cítim za to tiež nejakú zodpovednosť,“ doplnil Kalina s tým, že sa zúčastňuje iba prezidentských volieb, ostatné ignoruje. Po skúsenostiach z prvého kola volieb členka komisie telefonicky overila potrebné údaje v centrálnom registri obyvateľstva a potvrdenie o absolvovaní volieb zapísali Kalinovi do cestovného pasu.