Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trenčiansky kraj

Jesenné sviatky na Bojnickom zámku ponúknu prehliadky so svetlonosmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Večerné prehliadky bez potreby predchádzajúcej objednávky sa uskutočnia oba večery so začiatkom o 18.00 h.

Bojnice 30. októbra (TASR) - Jesenné sviatky na Bojnickom zámku ponúknu večerné prehliadky so svetlonosmi a bludičkami. Podujatie obohatené o rozprávanie, jesenné dekorácie a vyrezávané tekvice pripravilo Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice na 1. a 2. novembra. TASR o tom v stredu informovala Petra Gordíková, vedúca oddelenia múzejnej komunikácie.

"Vyrezávané, strašidelne pôsobiace tekvice poznali už naši predkovia. Nazývali ich svetlonosmi a vyrezávali ich vždy v jesennom období. Nadväzovali tak na mytologickú predstavu Keltov, ktorí verili, že v posledný októbrový deň sa duše mŕtvych vracajú na zem a snažia sa ovládnuť všetko živé," načrtla Gordíková. Ochranou pred takýmito dušami malo byť podľa nej svetlo, napríklad aj v podobe uhlíkov svietiacich vo vyrezávanej tekvici pripomínajúcej strašidelnú tvár.

"Na návštevníkov čaká 1. a 2. novembra zámok vo večernej nádhere s tajomnými tieňmi tekvíc. Nevšedná prehliadka prinesie mnoho magických okamihov, zaujímavých príbehov a tajomných prízrakov. Počas potuliek zámkom zaiste stretnú čiernu či bielu pani. A možno im na cestu posvietia aj tajomné bludičky," priblížila Gordíková.

Večerné prehliadky bez potreby predchádzajúcej objednávky sa uskutočnia oba večery so začiatkom o 18.00 h.