Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trenčiansky kraj

Investor pokračuje s výstavbou obchodného centra v Handlovej

Na snímke výstavba. Foto: TASR - František Iván

Radnica zároveň informovala, že investor začal s výstavbou geomreží, ktoré po dokončení stavby budú bezpečne držať celý svah.

Handlová 1. februára (TASR) - Investor pokračuje s výstavbou obchodného centra a monitorovaním územia na sídlisku Morovnianska cesta v Handlovej. Mimoriadnu situáciu, ktorú mesto vyhlásilo ešte vlani v júni pre náhle zlyhanie stavebnej konštrukcie na stavenisku, ešte neodvolalo. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

Práce v súvislosti s výstavbou obchodného centra idú podľa harmonogramu, cesty sa budú opravovať po zime a dokončení prác, skonštatoval to tento týždeň investor na rokovaní krízového štábu.

Referent civilnej ochrany Mestského úradu v Handlovej Michal Dobiš potvrdil, že v poslednej dobe sa začínajú na území ukazovať menšie trhliny. "Sú spôsobené tromi faktormi: zvýšenou hladinou spodných vôd, geológiou mesta a klimatickými podmienkami, ktoré pretrvávajú. Dôležité je, že podľa geológov to nie je ohrozujúce," priblížil Dobiš.

V prevádzke sú podľa neho naďalej inklinometrické vrty, ktoré monitorujú pohyb a stabilitu daného územia. "Inklinometre v prípade menších trhlín ihneď reagujú, z hľadiska stálych meraní nevykazujú pohyb mimo bežných odchýlok," ozrejmil.

Radnica zároveň informovala, že investor začal s výstavbou geomreží, ktoré po dokončení stavby budú bezpečne držať celý svah. V prípade menších trhlín vie tieto technologickými postupmi zaceliť. "Celá stavba je pod drobnohľadom geológov, na stavenisku sú pravidelné obhliadky, vykonávajú ich geológovia zo strany investora a tiež Železnice SR (ŽSR). Investor potvrdil, že oprava mestských komunikácií na trase vývozu hliny bude zrealizovaná po dokončení vývozu zeminy a vhodných klimatických podmienkach," dodala Paulínyová.

Mimoriadnu situáciu mesto vyhlásilo po tom, čo 30. júna 2023 došlo na stavbe obchodného centra na Okružnej ulici k náhlemu zlyhaniu stavebnej konštrukcie. V čase zosuvu sa na stavbe nik nenachádzal. Z preventívnych dôvodov dočasne evakuovali obyvateľov priľahlého bytového domu, ŽSR tiež museli prerušiť dopravu na blízkej trati. Udalosť vyšetruje polícia ako prečin všeobecného ohrozenia.