Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Hubárska sezóna sa rozbieha

Na snímke čírovnice májové. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Rastú májovky, hubári sa už tešia na dubáky.

Prievidza/Malinová 29. apríla (TASR) – Hubárska sezóna na hornej Nitre sa už rozbieha. Vo veľkom rastú májovky, čiže čírovnice májové. Hubár Ivan Maurer z Malinovej tvrdí, že počasie je vhodné, preto očakáva, že čoskoro začnú rásť aj dubáky.

Prvé májovky v tomto roku našiel začiatkom apríla. Ich sezóna sa však vplyvom počasia predlžuje. Je primerane teplo a daždivo, čo im vyhovuje. Aj dnes sa vrátil z hubárskej vychádzky a priniesol opäť za pol košíka týchto voňavých húb. Keď ich však doma očistil, veľkú časť plodníc musel vyhodiť, pretože boli červavé.

O sľubnej tohoročnej hubárskej sezóne hovorí aj amatérsky mykológ Pavol Hložanský z Prievidze. Podľa neho mierna zima umožnila dobre prerásť podhubiu, čo je základom výskytu húb. Skorá jar a posledné daždivé a teplé dni zasa vytvárajú na rast húb vhodné podmienky. Súhlasí s hubármi, že čoskoro sa objavia aj hríbovité huby, teda dubáky, kozáky alebo masliaky. Vyššie denné teploty zasa podporujú liahnutie hmyzu. Májovky sú veľmi aromatické huby, muchy a iný hmyz ich rýchlo objaví, nakladie vajíčka, preto dospelé plodnice veľmi rýchle červavejú, vysvetlil Hložanský.