Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Handlovská teplárenská spoločnosť má nového akcionára

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - František Iván

Tepláreň v Handlovej zásobuje teplom cez 4000 domácností, čo predstavuje 80 percent všetkých domácností v meste.

Handlová 11. októbra (TASR) - Handlovská teplárenská spoločnosť s majetkovou účasťou mesta má nového akcionára. Majoritný, 90-percentný podiel firmy Kmet Handlová, ktorá v baníckom meste vyrába a dodáva teplo, kúpila od predchádzajúceho akcionára finančná skupina Arca Capital prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti ACS teplo. Zvyšný desaťpercentný podiel zostáva mestu. Informovala o tom spoločnosť v tlačovej správe.

"Akvizíciou rozširujeme naše portfólio v tepelnom hospodárstve. Mesto Handlová sa pripojilo k Topoľčanom a Bardejovu, kde už teplárne prevádzkujeme," uviedol partner a predseda predstavenstva finančnej skupiny Rastislav Velič.

Tepláreň v Handlovej zásobuje teplom cez 4000 domácností, čo predstavuje 80 percent všetkých domácností v meste. Súčasťou distribučnej siete je osem kilometrov potrubia a 114 výmenníkových staníc tepla v obytných domoch. Nedávno firma investovala do kúpy troch nových plynových kotolní. "Do Handlovej prichádzame s plánom dlhodobého rozvoja. Plánujeme predovšetkým zmenu palivovej základne na kombinovanú výrobu tepla so zásadne vyšším podielom obnoviteľných zdrojov energie," dodal investičný riaditeľ skupiny Matej Danóci.

Skupina kúpila majoritný podiel Kmet Handlová od firmy BCF. Tá sa ho ešte v polovici decembra 2018 snažila predať mestu, a to za 5,5 milióna eur. Svoj podiel ponúkla spoločnosť v súvislosti s projektovými zámermi, ktoré plánovala realizovať, a v nadväznosti na to zvýšením základného imania, preto mala povinnosť najskôr dať ponuku na odpredaj akcií svojmu spoločníkovi. Samospráva v januári tohto roka ponuku odmietla. Odôvodnila to tým, že mesto nie je na kúpu akcií finančne pripravené.