Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

V obci Domaniža lokálne záplavy vystrašili, vážnejšie škody nenarobili

Na snímke mačka si v miestnej časti Domanižská Lehota hľadá po kameňoch cestu Foto: TASR/Milan Podmaník

Štvrtková asi hodinová lokálna búrka nad obcou v Považskobystrickom okrese spôsobila vybreženie miestnych potokov a strúh.

Domaniža 8. augusta (TASR) – Štvrtková (7.8.) asi hodinová lokálna búrka nad obcou Domaniža v Považskobystrickom okrese spôsobila vybreženie miestnych potokov a strúh. Voda z okolitých lúk prinášala do obce nánosy blata a piesku, ktoré sa valili po miestnych komunikáciách. Podľa starostu Domaniže Jozefa Gálika valiaca sa voda a bahno vážnejšie škody v obci nenarobili, ľudí však poriadne vystrašili.

"Hladina riečky Domanižanka i potokov Horňanka a Vážťanka bola mimoriadne vysoká, za posledné roky si takú nepamätám. Vďaka tomu, že máme zregulované potoky cez obec, nám nevznikli veľké škody. Keď sa na vás valí biela káva, naozaj to nie je nič príjemné, ale mali sme to pod kontrolou", doplnil starosta s tým, že nemuseli použiť žiadne ťažké mechanizmy.

Voda podľa neho zaplavila dva domy, z ktorých považskobystrickí hasiči odčerpávali asi desaťcentimetrovú vrstvu vody. Zalialo aj niekoľko záhrad a polí v okolí obce. Navyše voda vyrážala aj z miestnej kanalizácie, ktorá ju nestačila odvádzať.

Ako dodal, neboli ohrozené životy obyvateľov obce, nánosy blata na miestnych komunikáciách odstraňujú od rána pracovníci na aktivačných prácach. V miestnej časti Domanižská Lehota musia podľa Gálika prehĺbiť a vyčistiť tamojší potok. Nánosy blata, konárov a kameňov z okolitých lúk ho zaniesli.

Štvrtková asi hodinová lokálna búrka nad obcou Domaniža v Považskobystrickom okrese spôsobila vybreženie miestnych potokov a strúh. Voda z okolitých lúk prinášala do obce nánosy blata a piesku, ktoré sa valili po miestnych komunikáciách. Podľa starostu Domaniže Jozefa Gálika valiaca sa voda a bahno vážnejšie škody v obci nenarobili, ľudí však poriadne vystrašili. Nápory vody nebola schopná zvládnuť ani tamojšia kanalizácia.
Foto: TASR/Milan Podmaník


Štvrtková asi hodinová lokálna búrka nad obcou Domaniža v Považskobystrickom okrese spôsobila vybreženie miestnych potokov a strúh. Voda z okolitých lúk prinášala do obce nánosy blata a piesku, ktoré sa valili po miestnych komunikáciách. Podľa starostu Domaniže Jozefa Gálika valiaca sa voda a bahno vážnejšie škody v obci nenarobili, ľudí však poriadne vystrašili. Zregulované potoky v obci zabránili väčším škodám.
Foto: TASR/Milan Podmaník


Na snímke aktivační pracovníci odstraňujú nánosy bahna z miestnej komunikácie.
Foto: TASR/Milan Podmaník


Štvrtková asi hodinová lokálna búrka nad obcou Domaniža v Považskobystrickom okrese spôsobila vybreženie miestnych potokov a strúh. Voda z okolitých lúk prinášala do obce nánosy blata a piesku, ktoré sa valili po miestnych komunikáciách. Podľa starostu Domaniže Jozefa Gálika (vľavo) valiaca sa voda a bahno vážnejšie škody v obci nenarobili, ľudí však poriadne vystrašili.
Foto: TASR/Milan Podmaník