Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

Košice za obhajobou titulu na úvod nového ročníka vonku proti Trenčínu

Na snímke zľava prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Igor Nemeček, predseda predstavenstva PRO - HOKEJ, a.s. a generálny manažér HC Košice Juraj Bakoš a riaditeľ PRO - HOKEJ, a.s. Vladimír Paštinský počas tlačovej konferencie k žrebu Tipsport extraligy na sezónu 2014 - 2015, 10. júna 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Základná časť sa skončí 24. februára 2015 a vyraďovacia fáza extraligy odštartuje o štyri dni neskôr, nový majster bude známy najneskôr 13. apríla.

Bratislava 10. júna (TASR) - Hokejisti HC Košice odštartujú svoju cestu za obhajobou majstrovského titulu v 22. ročníku extraligy 12. septembra na ľade Dukly Trenčín. Rozhodol o tom utorňajší žreb v bratislavskom hoteli DoubleTree by Hilton za účasti všetkých zástupcov najvyššej slovenskej súťaže. Tá aj v nasledujúcom ročníku ponesie názov Tipsport extraliga a v play off priberie opäť pomenovanie Slovnaft.

"Bol by som veľmi rád, keby sme začali s Trenčínom doma, ale na druhej strane sa môžu Trenčania tešiť na majstra. Tieto dve mužstvá dokázali vždy zahrať vynikajúci hokej, takže sa máme na čo tešiť. Verím, že diváci si nájdu cestu na štadión, robíme pre to, čo sa dá. V Košiciach je priemer na základnej časti 4000 divákov, budeme sa snažiť ten objem udržať," uviedol generálny manažér HC Košice Juraj Bakoš.

Základná časť sa skončí 24. februára 2015 a vyraďovacia fáza extraligy odštartuje o štyri dni neskôr, nový majster bude známy najneskôr 13. apríla. Rovnako ako v poslednom ročníku, aj v novom bude hrať v extralige desať tímov a jedenástym bude slovenská "dvadsiatka". Tá do konca kalendárneho roka odohrá medzi elitou 20 zápasov, s každým mužstvom raz doma a raz vonku. Domáce stretnutia bude hrávať opäť na bratislavskom ZŠ Vladimíra Dzurillu v Ružinove. Nezmenil sa ani herný systém. Prvých osem tímov postúpi do play off, pre deviate mužstvo sa sezóna skončí a na posledného po základnej časti bude čakať baráž s víťazom I. ligy.

Zo žrebu 1. kola hokejovej Tipsport extraligy na sezónu 2014 - 2015, 10. júna 2014 v Bratislave. V ňom sa stretnú majstrovské HC Košice s Duklou Trenčín.
Foto: TASR/Martin Baumann


Finančné záväzky

Extraligové kluby musia do 30. júna predložiť na riadiaci orgán Pro-Hokej svoje finančné záväzky voči hráčom a trénerom a do 1. augusta preukázať ich splnenie, respektíve dohodu o ich vyrovnaní. "V tom prípade dostanú licenciu a môžu štartovať v najvyššej republikovej súťaži v sezóne 2014/15," pokračoval Paštinský.

V novej sezóne čakajú kluby aj zmeny v pravidlách, ktoré schválil kongres Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) v dejisku MS Minsku. Tie najväčšie sa týkajú zväčšenia útočného pásma z 21,33 na 22,86 metra, zavedenia pravidelného používania tzv. hybridného zakázaného uvoľnenia a zmenšenia rozmerov výstroja brankárov. Schválená bola napríklad aj výnimka pre hráčov vyšších ako dva metre, ktorá im dovoľuje väčšie zakrivenie čepele. "Tieto úpravy vyšpecifikujú na zasadnutí v nemeckom Frankfurte, ktoré sa uskutočni 13. a 14. júna. Po tomto mítingu dostaneme presné informácie, v čom tie zmeny budú, ako ich bude potrebné realizovať a odkedy bude bezprostredne nutné ich realizovať," dodal Paštinský.

Fotogaléria: Žreb hokejovej Tipsport extraligy


Novinka, ktorá môže priniesť vyšší záujem fanúšikov

Na snímke žreb hokejovej Tipsport extraligy na sezónu 2014 - 2015, 10. júna 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann
"Potvrdzujem, že všetci účastníci extraligy z uplynulej sezóny sa už prihlásili do nového ročníka a uhradili členské poplatky. Som zároveň rád, že kvalitatívne sa nová sezóna opäť posúva vyššie. S každou sezónou nám pribúda na ľade mladý talentovaný dorast, a novinkou je tiež skutočnosť, že sa nášmu extraligovému klubu podarilo zaujať miesto v novovzniknutej medzinárodnej súťaži Lige majstrov. Pevne verím, že aj táto novinka so sebou prinesie zvýšenie záujmu zo strany extraligových fanúšikov," uviedol riaditeľ spoločnosti Pro-Hokej Vladimír Paštinský.

"Po minulej sezóne sa skončila zmluva medzi zväzom a spoločnosťou Pro-Hokej. Na budúci týždeň by sme ju mali predĺžiť v tých istých intenciách, takže Pro-Hokej bude riadiť extraligu do júna 2015. Som veľmi rád, že v uplynulej sezóne našlo viacero hráčov z extraligy uplatnenie v reprezentácii, či na zimnej olympiáde, alebo na MS v Minsku. Verím, že v tomto trende budeme pokračovať aj v ďalšej sezóne. Som veľmi rád, že bude pokračovať aj 20-tka. Na začiatku bol trochu problém s Ligou majstrov, ale na základe voľnej karty sme sa tam dostali. Verím, že v budúcnosti tam bude viac ako jeden náš zástupca. Dúfam, že extraliga prebehne v poriadku," uviedol prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Igor Nemeček.

Program 1. kola Tipsport extraligy 2014/15 (12. septembra):
HK Poprad - HK Nitra
HKM Zvolen - HC'05 Banská Bystrica
MHC Mountfield Martin - ŠHK 37 Piešťany
Dukla Trenčín - HC Košice
MsHK DOXBETT Žilina - HK 36 Skalica

.