Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

Djokovič druhýkrát vyhral Wimbledon a bude opäť svetovou jednotkou

Srbský tenista Novak Djokovič bozkáva trofej po zisku titulu v mužskej dvojhre na grandslamovom turnaji vo Wimbledone 6. júla 2014.Vo finále si ako nasadená jednotka poradil so sedemnásobným šampiónom Švajčiarom Rogerom Federerom po takmer štvorhodinovej strhujúcej päťsetovej bitke 6:7 (7), 6:4, 7:6 (4), 5:7, 6:4 a v pondelok vystrieda Španiela Rafaela Nadala na poste svetovej jednotky. Foto: TASR/AP

Vo finále si ako nasadená jednotka poradil so sedemnásobným šampiónom Švajčiarom Rogerom Federerom po takmer štvorhodinovej strhujúcej päťsetovej bitke.

Wimbledon 6. júla (TASR) - Srbský tenista Novak Djokovič sa stal druhýkrát v kariére víťazom dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. Vo finále si ako nasadená jednotka poradil so sedemnásobným šampiónom Švajčiarom Rogerom Federerom po takmer štvorhodinovej strhujúcej päťsetovej bitke 6:7 (7), 6:4, 7:6 (4), 5:7, 6:4 a v pondelok vystrieda Španiela Rafaela Nadala na poste svetovej jednotky.

Djokovič nadviazal na triumf z trávy All England Clubu z roku 2011 a získal celkovo siedmu trofej z podujatí veľkej štvorky. "Nole", ktorého vo Wimbledone ako tréner sprevádzal Nemec Boris Becker, si odnáša prémiu 1,760 milióna libier a 2000 bodov do svetového rebríčka ATP Entry. Federerovi odplatil semifinálovú prehru z roku 2012, keď Švajčiar získal svoj doposiaľ posledný grandslamový titul. Rodák z Bazileja nevyužil šancu odpútať sa na čele historických wimbledonských tabuliek od legendárneho Američana Petea Samprasa.

Strhujúce výmeny

Novak Djokovič
Foto: TASR/AP
V prvom sete videli diváci variabilný tenis plný strhujúcich výmen. Djokovič i Federer si držali svoje podania a tak na rad prišiel tajbrejk. V skrátenej hre viedol Švajčiar po rýchlom minibrejku 4:2, no Djokovič otočil na 5:4 a dostal sa k dvom setbalom. Federer ich však odvrátil a v koncovke slávil úspech. Na začiatku druhého dejstva Djokovič po skvelom bekhendovom obhodení prelomil podanie Federera a ujal sa vedenia 2:1. Následne si nechal ošetriť nohu, ktorú si zranil po páde pri pokuse dobehnúť loptičku. Za stavu 5:4 z pohľadu Srba mal Federer k dispozícii brejkbal, Djokovič však vytiahol tri kvalitné prvé podania a druhý set sa stal jeho korisťou.

Federer vybojoval päť setov

Švajčiarsky tenista Roger Federer si mení tričko v prestávke zápasu proti Srbovi Novakovi Djokovičovi vo finále mužskej dvojhry tenisového grandslamového turnaja vo Wimbledone 6. júla 2014.
Foto: TASR/AP
V treťom dejstve si obaja hráči držali servis a opäť sa rozhodovalo v tajbrejku, v ktorom mal aj vďaka sérii nevynútených chýb Federera tentokrát navrch Djokovič. Vo štvrtom sete Srb po brejku v šiestom geme odskočil súperovi na 5:2 a v desiatom geme išiel podávať na víťazstvo v zápase. Federer však skvele zabojoval, vďaka agresívnej i presnej hre získal päť gemov v rade a vynútil si piaty ser. Za stavu 4:5 vďaka esu, o ktorom rozhodlo až Jastrabíe oko, odvrátil mečbal. V piatom sete za stavu 3:4 odvrátil Federer tri brejkbaly, v koncovke sa však presadil Djokovič, ktorý za stavu 5:4 premenil v poradí druhý mečbal.

Titul venuje budúcej manželke

Srbský tenista Novak Djokovič reaguje po bodovom zisku v zápase proti Švajčiarovi Rogerovi Federerovi vo finále mužskej dvojhry tenisového grandslamového turnaja vo Wimbledone 6. júla 2014.
Foto: TASR/AP
Djokovič bol po prevzatí wimbledonskej trofeje plný emócií. "Gratulujem Rogerovi k skvelému turnaju a k tomu, že bol súčasťou veľkého zápasu. Je to naozajstný šampión a príklad úžasného športovca, mám veľkú úctu pred celou jeho kariérou. Za stavu 5:2 vo štvrtom sete som si myslel, že Roger stratí svoje podanie, no nestalo sa tak. Má 17 grandalamových titulov a vytasil zo svojho arzenálu skvelé údery. Po strate štvrtého setu nebolo ľahké zmobilizovať sa a nájsť v sebe energiu, ani neviem, ako sa mi to podarilo. Keď som mal štyri roky, prvý zápas, ktorý som videl, bol práve ten wimbledonský. Tento turnaj mi učaroval a veľmi sa teším, že som tu získal druhú trofej. Tento titul venujem mojej budúcej manželke a nášmu dieťaťu, ktoré príde na svet o niekoľko mesiacov, mojej rodine, otcovi i bratom," povedal Srb vo svojom príhovore.



Federer je o rok späť

Federer vo svojej reči uviedol. "Bolo to fantastické finále. Novak predviedol v rozhodujúcich momentoch skvelé údery, gratulujem mu k výbornému turnaju a druhému víťazstvo. Vo Wimbledone som si to v posledných dvoch týždňoch užíval a ďakujem všetkým fanúšikom za podporu. Vidíme sa o rok."

V mixe vyhrali Stosurová a Zimonjič

Srb Nenad Zimonjič a Austrálčanka Samantha Stosurová triumfovali vo finále miešanej štvorhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. V nedeľňajšom zápase si poradili s dvojicou Max Mirnyj a Chao-Čching Čchan v dvoch setoch 6:4 a 6:2.

muži - dvojhra - finále:Novak Djokovič (1-Srb.) - Roger Federer (4-Švač.) 6:7 (7), 6:4, 7:6 (4), 5:7, 6:4
mix - štvrťfinále: Nenad Zimonjič, Samantha Stosurová (15-Srb./Aus.) - Max Mirnyj, Chao-Čching Čchan (14-Biel./Taipei) 6:4, 6:2
.