Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Tenis

Kvitová deklasovala Bouchardovú, získala druhý titul vo Wimbledone

Česká tenistka Petra Kvitová pózuje s trofejou po zisku titulu na grandslamovom turnaji vo Wimbledone 5. júla 2014.Vo finále ženskej dvojhry zdolala Kanaďanku Eugenie Bouchardovú hladko 6:3 a 6:0. Foto: TASR/AP

V ženskej štvorhre triumfovali Talianky Sara Erraniová a Roberta Vinciová, v mužskom debli to bola kanadsko-americká dvojica Vasek Pospisil a Jack Sock.

Wimbledon 5. júla (TASR) - Česká tenistka Petra Kvitová sa stala druhýkrát v kariére víťazkou ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. Nasadená šestka vo finále po výbornom výkone deklasovala trinástku "pavúka" Kanaďanku Eugenie Bouchardovú za 55 minút v dvoch setoch 6:3, 6:0 a nadviazala na triumf z roku 2011.

Zverenka trénera Davida Kotyzu si z posvätnej trávy All England Clubu odnáša prémiu 1,760 milióna libier a 2000 bodov do svetového rebríčka WTA. V jeho novom vydaní sa posunie zo šiesteho na štvrté miesto a dostane sa medzi elitnú osmičku v tohtoročnom hodnotení. Posilní si tak šance prebojovať sa na MS WTA Tour v Singapure. Pre Kvitovú je prvá cenná trofej v tejto sezóne.

Životný úspech Bouchardovej

Kanadská tenistka Eugenie Bouchardová vo finále ženskej dvojhry proti Češke Petre Kvitovej na grandslamovom turnaji vo Wimbledone 5. júla 2014.
Foto: TASR/AP
Bouchardová napriek finálovej prehre dosiahla vo Wimbledone životný úspech na podujatiach veľkej štvorky, na Australian Open a na Roland Garros neprešla cez semifinále. V pondelok bude po prvý raz v kariére figurovať v elitnej svetovej desiatke, vďaka zisku 1300 bodov sa vyšvihne na siedmu priečku. Stane sa tak rebríčkovo najvyššie postavenou Kanaďankou v histórii. Doteraz patril tento primát Carling Bassettovej-Segusovej, ktorá bola ôsma.

Kvitovej skvele vyšiel úvod zápasu s Bouchardovou, keď dvakrát prelomila súperkino podanie a v prvom sete si vybudovala rozhodujúci náskok 5:2. Češka výborne podávala i returnovala, hrala agresívne, na jej konte pribúdali forhendové winnery. V druhom dejstve Kvitová po dvoch brejkoch odskočila súperke na 4:0 a napokon jej uštedrila "kanára". V šiestom geme premenila po víťaznom bekhendovom krose hneď prvý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu s Bouchardovou na 2:0. Vlani ju zdolala tiež v dvoch setoch na harde v kanadskom Toronte.

Titul pre otca k narodeninám

Česká tenistka Petra Kvitová sa teší po výhre vo finále ženskej dvojhry proti Kanaďanke Eugenie Bouchardovej na grandslamovom turnaji vo Wimbledone 5. júla 2014.
Foto: TASR/AP
Kvitová bola po prevzatí misy pre víťazku s názvom Rosewater Dish dojatá. "Triumfovať po troch rokoch opäť na wimbledonskej tráve je niečo fantastické. Ďakujem celému môjmu tímu na čele s trénerom Davidom Kotyzom, ktorý na každý zápas ušil účinnú taktiku. Herný plán dnes fungoval na jednotku. Túto trofej venujem môjmu otcovi Jiřímu k nedeľňajším narodeninám, pri poďakovaniach nemôžem zabudnúť ani na moju mamu Pavlu a môjho manažéra. Je to obrovský úspech pre celý český tenis. Na tohtoročnom Wimbledone sme mali tri hráčky vo štvrťfinále dvojhry, čo je skvelý výsledok. Eugenie blahoželám k skvelému turnaju. Určite tu bude raz stáť s cennou trofejou," povedala česká jednotka.

Bouchardová sa po hladkej prehre snažila zakryť sklamanie. "V prvom rade chcem poblahoželať Petre k fantastickým dvom týždňom. Dnes som to mala ťažké, no som hrdá na moje výkony na tohtoročnom Wimbledone. Chcem sa poďakovať všetkým fanúšikom na centrálnom dvorci za podporu. Veľmi si cením vašu dôveru a verím, že raz tu budem stáť ako wimbledonská víťazka," povedala vo svojom prejave mladá Kanaďanka.




Do Talianska titul z debla žien

Taliansky deblový pár Roberta Vinciová (vľavo) a Sara Erraniová pózujú s trofejami po zisku titulu v ženskej štvorhre na granslamovom turnaji vo Wimbledone.Vo finále porazili maďarsko-francúzsky pár Timea Babosová, Kristina Mladenovicová.
Foto: TASR/AP
Talianske tenistky Sara Erraniová s Robertou Vinciovou sa stali prvýkrát v kariére víťazkami wimbledonskej štvorhry.

Vo finále si ako nasadené dvojky poradili so štrnástym nasadeným maďarsko-francúzskym párom Timea Babosová, Kristina Mladenocivová hladko v dvoch setoch 6:1, 6:3 a skompletizovali svoju grandslamovú zbierku.


ženy - dvojhra - finále:Petra Kvitová (6-ČR) - Eugenie Bouchardová (13-Kan.) 6:3, 6:0
ženy - štvorhra - finále:Sara Erraniová, Roberta Vinciová (2-Tal.) - Timea Babosová, Kristina Mladenovicová (14-Maď./Fr.) 6:1, 6:3
muži - štvorhra - finále:Vasek Pospisil, Jack Sock (Kan./USA) - Bob Bryan, Mike Bryan (1-USA) 7:6 (5), 6:7 (3), 6:4, 3:6, 7:5
.

Kanadský tenista Vasek Pospisil (vpravo) a jeho americký spoluhráč Jack Sock pózujú s trofejami víťazov štvorhry na gradslamovom turnaji vo Wimbledone v sobotu 5. júla 2014.
Foto: TASR/AP