Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Tenis

Djokovič si ako prvý hráč zaistil účasť na Turnaji majstrov

Srbský tenista Novak Djokovič reaguje po bodovom zisku v zápase proti Švajčiarovi Rogerovi Federerovi vo finále mužskej dvojhry tenisového grandslamového turnaja vo Wimbledone 6. júla 2014. Foto: TASR/AP

Srbský tenista získal celkovo siedmu trofej z podujatí veľkej štvorky.

New York 7. júla (TASR) - Srbský tenista Novak Djokovič sa vďaka triumfu na grandslamovom turnaji vo Wimbledone stal prvým hráčom, ktorý sa kvalifikoval na novembrový Turnaj majstrov v Londýne. Novopečený wimbledonský šampión sa stal v pondelok novou svetovou jednotkou, keď na čele rebríčka ATP vymenil Španiela Rafaela Nadala. Účasť na tradičnom koncoročnom podujatí si vybojujú najlepší ôsmi hráči svetového rebríčka.

Djokovič sa bude snažiť získať svoj štvrtý titul na Turnaji majstrov, ktorý sa uskutoční 9.-16. novembra v londýnskej O2 aréne. "Je skvelé vyhrať nielen Wimbledon, ale vrátiť sa zároveň aj na post svetovej jednotky. Prvýkrát som sa prepracoval na čelo renkingu po triumfe vo Wimbledone v roku 2011 a je krásne, že sa mi to podarilo znova," citovala "Noleho" agentúra DPA.

Na čele svetového rebríčka ATP figuruje po triumfe na treťom tenisovom grandslame roka Wimbledone opäť Srb Novak Djokovič, ktorý na prvom mieste vymenil Španiela Rafaela Nadala.

Ten klesol na druhú pozíciu, zo štvrtej na tretiu poskočil zdolaný finalista z All England Clubu Švajčiar Roger Federer. Zo slovenských tenistov je najvyššie Martin Kližan na 54. mieste. O päť miest vyskočil Lukáš Lacko, ktorý je 83.

Ženskému rebríčku stále kraľuje Američanka Serena Williamsová. Na druhom mieste je Číňanka Na Li a tretia je Rumunka Simona Halepová. Zo šiestej na štvrtú pozíciu poskočila po triumfe na Wimbledone Češka Petra Kvitová. Slovenka Dominika Cibulková klesla z 10. priečky na dvanástu.

Rebríček ATP k 7. júlu: 1. (2.) Novak Djokovič (Srb.) 13.130 bodov, 2. (1.) Rafael Nadal (Šp.) 12.670, 3. (4.) Roger Federer (Švaj.) 6100, 4. (3.) Stan Wawrinka (Švaj.) 5770, 5. (6.) Tomáš Berdych (ČR) 4410, 6. (9.) Miloš Raonič (Kan.) 3920, 7. (7.) David Ferrer (Šp.) 3875, 8. (8.) Juan Martin del Potro (Arg.) 3360, 9. (13.) Grigor Dimitrov (Bul.) 3270, 10. (5.) Andy Murray (V.Brit.) 3040, ... 54. (51.) Martin Kližan (SR) 865, 83. (88.) Lukáš Lacko (SR) 629

Rebríček WTA k 7. júlu: 1. (1.) Serena Williamsová (USA) 9510, 2. (2.) Na Li (Čína) 6960, 3. (3.) Simona Halepová (Rum.) 6758, 4. (6.) Petra Kvitová (ČR) 6070, 5. (4.) Agnieszka Radwaňská (Poľ.) 5330, 6. (5.) Maria Šarapovová (Rus.) 4881, 7. (13.) Eugenie Bouchardová (Kan.) 4460, 8. (7.) Angelique Kerberová (Nem.) 4365, 9. (8.) Jelena Jankovičová (Srb.) 3900, 10. (9.) Viktoria Azarenková (Biel.) 3812, ... 12. (10.) Dominika Cibulková (SR) 3636, ... 34. (34.) Daniela Hantuchová (SR) 1420, 37. (37.) Magdaléna Rybáriková (SR) 1345, 57. (56.) Anna Karolína Schmiedlová (SR) 934, 70. (62.) Jana Čepelová (SR) 794


Djokovič sa bude ženiť



Po troch rokoch slávil Novak Djokovič opäť triumf na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. A rovnako ako v roku 2011 si po finálovom víťazstve odtrhol kus trávnika z centrálneho kurtu v All England Clube a dal si ho do úst. "Veľa sa toho nezmenilo. Chutí ako najlepšie jedlo v živote," usmieval sa 27-ročný srbský tenista, ktorý si v nedeľu ako nasadená jednotka poradil vo finále so sedemnásobným šampiónom Švajčiarom Rogerom Federerom po strhujúcej päťsetovej bitke 6:7 (7), 6:4, 7:6 (4), 5:7 a 6:4.

Djokovič prežíval svoj druhý titul na londýnskom turnaji veľmi emotívne. "Bolo to najlepšie grandslamové finále, aké som kedy hral. Rogerova hra bola na veľmi vysokej úrovni. Ukázal, prečo je šampión. Keď som vo štvrtom sete podával na víťazstvo, odohral najlepší gem. Nemyslím si, že by tam niečo zahral zle," vyjadril sa pre akreditované médiá.

Srbský tenista získal celkovo siedmu trofej z podujatí veľkej štvorky. "Nole", ktorého vo Wimbledone ako tréner sprevádzal Nemec Boris Becker, si odniesol prémiu 1,760 milióna libier a 2000 bodov do svetového rebríčka ATP Entry. Od pondelka tak vystriedal na poste svetovej jednotky Španiela Rafaela Nadala. "Bol som sklamaný, že som stratil štvrtý set. Ale stále som veril, že môžem zápas vyhrať. Zostal som psychicky silný," uviedol nový wimbledonský šampión. "Bolo dôležité v piatom sete dobre začať, vylepšiť servis a vytvoriť si tlak. Začínal som podávať, takže súper bol o krok vzadu. To som mal v hlave - musím si udržať podanie a na returne čakať na šancu. A keď príde, tak ju využiť," zdôraznil Djokovič.

Srbský tenista Novak Djokovič sa teší po výhre nad Bulharom Grigorom Dimitrovom v semifinále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone 4. júla 2014.
Foto: TASR/AP Photo
Federerovi tak odplatil semifinálovú prehru z roku 2012, keď Švajčiar získal svoj doposiaľ posledný grandslamový titul. Rodák z Bazileja nevyužil šancu odpútať sa na čele historických wimbledonských tabuliek od legendárneho Američana Peta Samprasa. Prehru zobral statočne, pomohol mu aj pohľad do lóže, kde manželka Mirka mala i dve zo štyroch Federerových dvojčiat. Dojali ho aj ovácie publika. "Chvíľu som bol smutný, ale potom mi to zdvihlo náladu," poznamenal Federer, ktorého tešil aj fakt, že mohol byť súčasťou tak skvelého zápasu: "Som šťastný, že som dokázal predvádzať také výkony počas celého turnaja. Verím, že to bude odrazový mostík do budúcna."

Nový titul

Djokoviča čaká po Wimbledone nová životná etapa, tri dni po turnaji sa ožení so svojou dlhoročnou partnerkou Jelenou Rističovou. S bývalou televíznou reportérkou sa zoznámil v roku 2006 a na jeseň sa novomanželom narodí dieťa. "Pripravujem sa na rolu otca," vyznal sa dojatý Djokovič pri preberaní wimbledonskej trofeje.

Svadba by sa mala uskutočniť v stredu na malebnom ostrove Sveti Stefan v Čiernej Hore. Obrad bude dobre strážený pred médiami i fanúšikmi. "Chceme si užiť túto veľkú udalosť v pokoji. Verím, že to fanúšikovia pochopia," povedal Djokovič v rozhovore pre denník Novosti. Na svadbu bolo pozvaných približne dve stovky ľudí, podľa srbských médií budú na nej prekvapujúco chýbať tenistky Ana Ivanovičová a Jelena Jankovičová. Určite sa na nej ale zúčastnia daviscupoví spoluhráči ako i obaja Djokovičovi tréneri - bývalý Marián Vajda i súčasný Boris Becker. Po civilnom obrade plánuje čerstvý wimbledonský šampión ešte doviesť svoju vyvolenú k oltáru v niektorom z čiernohorských kostolov.