Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

Slováci postúpili do 2. kola, nad Lotyšskom vedú už 3:0

Na snímke slovenskí Daviscupoví reprezentanti Slovenska zľava Michal Mertiňák, Lukáš Lacko, Andrej Martin a Martin Kližan sa tešia z postupu po výhre vo štvorhre 1. kola I. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára v tenise mužov Slovensko - Lotyšsko proti lotyšskej dvojici Janis Podžus, Andis Juška v sobotu 1. februára 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Záverečné nedeľňajšie singlové duely tak budú už iba formalitou.

Bratislava 1. februára (TASR) - Slovenskí tenisti postúpili do 2. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára. V domácom prostredí bratislavského NTC vedú v súboji prvého kola po druhom dni nad Lotyšskom už 3:0, keď sa o rozhodujúci bod postarala v sobotňajšej štvorhre dvojica Andrej Martin, Michal Mertiňák triumfom nad párom Janis Podžus, Andis Juška 7:5, 6:1, 3:6 a 6:3.

Záverečné nedeľňajšie singlové duely tak budú už iba formalitou a Slováci privítajú 4.-6. apríla Rakúsko v boji o účasť v baráži o svetovú skupinu oficiálnych MS družstiev.

Kapitán slovenského tímu dal v debli po boku Mertiňáka dôveru Martinovi namiesto pôvodne avizovaného Martina Kližana. Domáci si vybrali servis, Mertiňák odštartoval duel na podaní čistou hrou, ale prvý set mal vyrovnaný priebeh. Až do stavu 6:5 pre Slovákov nevideli diváci ani jeden brejk, ten však prišiel v kľúčovom momente v 12. hre pri podaní Podžusa - Mertiňák razantným smečom premenil druhý setbal svojho tímu na 7:5. Druhý set už mal úplne iný priebeh bez dramatickej zápletky a trval iba 25 minút. Slováci v ňom na dvorci jasne dominovali, najskôr prelomili servis Jušku, vzápätí aj Podžusa a po "double" brejku už za stavu 4:0 bolo o osude druhěho dejstva rozhodnuté.

Lotyši ale napriek nepriaznivému vývoju nezložili zbrane, v treťom sete premiérovo brejkli súperov pri podaní Martina v šiestej hre a po potvrdení sa ujali vedenia už 5:2. Povzbudení hostia zvládli aj koncovku so skúsenejším Juškom na servise a vynútili si pokračovanie zápasu. Štvrtý set ale už bol opäť v réžii slovenského páru, ktorý v štvrtej hre využil slabší servis Podžusa. O chvíľu neskôr domáci odskočili na 4:1 a náskok si už nenechali vziať. Pri podaní Mertiňáka v deviatom geme využili hneď prvý mečbal. Stretnutie trvalo 2:23 h.

"Som veľmi spokojný s výkonom našej dvojice. Andrej Martin mal premiéru v daviscupovej štvorhre a s Miškom Mertiňákom sa výborne dopĺňali. O zložení debla som rozhodol definitívne až v sobotu ráno, ale všetci chceli hrať, čo bolo pozitívne. V dueli s Lotyšskom nám výrazne uľahčilo situáciu, že neprišiel Gulbis. Neočakával som preto, že prvý deň bude taký vyrovnaný, ale dnes už všetci hrajú za svoju krajinu v tejto súťaži na hranici možností a ľahký zápas nie je. Preto som rád, že už po sobote máme postup vo vrecku," povedal slovenský kapitán Miloslav Mečíř v prvej reakcii pre RTVS.
.
Spokojnosť netajil ani Andrej Martin: "Bol som pripravený na to, že nastúpim. Cítim v posledných týždňoch dobrú formu a dom rád, že som to ukázal aj v zápase. Bolo pre mňa cťou hrať s Mišom Mertiňákom a zvládli sme to. Vedeli sme, že sa musíme sústrediť najmä na returny, pretože súper je dobrý na servise. Myslím si, že sme podali solídny výkon."
.

Deblový špecialista Michal Mertiňák sám preferoval, aby v sobotu nastúpil po boku Martina. "Hrali sme spolu počas týždňa na tréningu, skúšal som štvorhru aj s ostatnými chalanmi, ale zdalo sa, že práve Andrej má z nás najlepšiu formu. A ukázal to aj v zápase, hral super," pochválil svojho kolegu Mertiňák, ktorý po Dominikovi Hrbatom a Karolovi Kučerovi dostane ako ďalší slovenský hráč Cenu za oddanosť v Davisovom pohári. Tú udeľuje Medzinárodná tenisová federácia (ITF) za minimálne 20 odohratých duelov v drese svojej krajiny v prestížnej tímovej súťaži.

1. kolo 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára:
SLOVENSKO - Lotyšsko 3:0 po druhom dni

piatok:

Lukáš Lacko - Martinš Podžus 3:6, 6:3, 6:3, 6:1
Martin Kližan - Andis Juška 6:4, 6:7 (4), 6:3, 4:6, 8:6

sobota:
Andrej Martin, Michal Mertiňák - Juška, Janis Podžus 7:5, 6:1, 3:6, 6:3

nedeľa od 13.00 h:
Lacko - Juška
Kližan - M. Podžus


Švajčiari, Francúzi a Nemci sú vo štvrťfinále Davisovho pohára

Sobotňajšie štvorhry rozhodli o troch štvrťfinalistoch Davisovho pohára tenistov. Vo Frankfurte nad Mohanom vedú Nemci nad Španielskom 3:0 a vo štvrťfinále sa stretnú s Francúzskom, ktoré po štvorhre vedie 3:0 nad Austráliou. Tretím istým štvrťfinalistom je Švajčiarsko, ktoré vyhráva v Novom Sade nad Srbskom, bez Novaka Djokoviča, 3:0. Dôležitý krok urobili obhajcovia "šalátovej misy" Česi, keď dvojica Tomáš Berdych, Radek Štěpánek zdolala holandský pár Jean-Julien Rojer, Robin Haase 3:1 na sety, čím sa Česko ujalo vedenia v zápase 2:1.

Výsledky - štvrťfinále:
Frankfurt nad Mohanom:
Nemecko - Španielsko 3:0
Tommy Haas, Philipp Kohlschreiber - Fernando Verdasco, David Marrero 7:6 (7:5), 6:7 (9:11), 7:6 (9:7), 6:3

Novi Sad:
Srbsko - Švajčiarsko 0:3

Filip Krajinovič, Nenad Zimonjič - Marco Chiudinelli, Michael Lammer 6:7 (3:7), 6:3, 6:7 (2:7), 2:6

La Roche-sur-Yon:
Francúzsko - Austrália 3:0

Richard Gasquet, Jo-Wilfried Tsonga - Chris Guccione, Lleyton Hewitt 5:7, 7:6 (7:4), 6:2, 7:5

Ostrava:
Česko - Holandsko 2:1

Tomáš Berdych, Radek Štěpánek - Jean-Julien Rojer, Robin Haase 7:5, 1:6, 7:6 (7:2), 7:6 (7:4)

Astana:
Kazachstan - Belgicko 2:1

Michail Kukuškin, Jevgenij Korolev - Ruben Bemelmans, Olivier Rochus 2:6, 7:6 (7:4), 3:6, 6:7 (4:7)

Tokio:
Japonsko - Kanada 2:1

Kei Nišikori, Jasutaka Učijama - Frank Dancevic, Daniel Nestor 6:3, 7:6 (7:3), 4.6, 6:4

Argentína - Taliansko 1:2

Eduardo Schwank, Horacio Zeballos - Simone Bolelli, Fabio Fognini 7:6 (6), 6:7 (8), 6:7 (3), 4:6