Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Tenis

Polášek je prvýkrát v kariére v elitnej svetovej deblovej desiatke

Filip Polášek, archívna snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Polášek je po Miloslavovi Mečířovi druhý Slovák v histórii, ktorý sa vo štvorhre dostal do svetovej Top 10.

Bratislava 4. novembra (TASR) - Slovenskému tenistovi Filipovi Poláškovi sa postupom medzi elitnú svetovú deblovú desiatku splnil sen. Daviscupový reprezentant však verí, že v rebríčku ATP sa dostane ešte vyššie a pri jeho mene bude svietiť jednociferné číslo. Šancu vylepšiť si renking bude mať na turnaji majstrov v Londýne, ktorý odštartuje v nedeľu.

"Tenisový rebríček patrí v športe k najspravodlivejším. Nie je to iba o jednom turnaji, je to ohodnotenie uplynulých 12 mesiacov, ktoré boli skvelé. Veľkú zásluhu na tom, že som sa prvýkrát dostal do Top 10, majú moji tréneri Pavol Šmela a Erik Černakovič, Leoš Friedl, môj deblový partner Ivan Dodig i moja rodina, ktorá má podporuje v tom, čo robím. Veľmi ma teší, že som prvý Slovák v ére samostatnosti, ktorý sa vo štvorhre dostal medzi najlepších 10 hráčov na svete, za éry ČSSR sa to podarilo iba Miloslavovi Mečířovi," uviedol Polášek na tlačovej konferencii v priestoroch tenisovej akadémie Dominiky Cibulkovej Love4Tennis.



Účasť na turnaji majstrov si s Dodigom definitívne zabezpečili na podujatí Masters 1000 v Paríži, kde postúpili do semifinále: "Naša cesta do Londýna bola dlhá, no zároveň krátka. S Ivanom sme začali spolu hrávať v júni a v priebehu piatich mesiacov sa nám podarilo dosiahnuť neuveriteľné výsledky. Od prvého dňa sme si sadli nielen tenisovo, ale aj ľudsky. Ivan vie zahrať loptičku presne tam, kam má a je to aj správny parťák."



Postup na Masters si s Dodigom v Paríži ani nestihli poriadne vychutnať: "Oficiálne sme sa to dozvedeli počas rozcvičky na náš štvrťfinálový duel. S Ivanom sme sa na seba usmiali, asi pol minúty sme sa tešili a potom sme sa už naplno sústredili na náš súboj proti páru Rajeev Ram, Joe Salisbury. Vedeli sme, že bratia Rob a Mike Bryanovci ukončili sezónu a našimi jedinými konkurentmi zostali Jeremy Chardy s Fabricom Martinom. Po ich štvrťfinálovej prehre v Paríži bolo isté, že ideme do Londýna."



Slovensko-chorvátska dvojica sa ako posledná kvalifikovala na turnaje v Cincinnati a Pekingu a oba vyhrala. Polášek by neprotestoval, ak by sa rovnaký scenár zopakoval aj v Londýne: "Ak by sa nám s Ivanom podarilo získať titul, bolo by to super. Vyhrať Masters je možno ešte cennejšie ako triumfovať na niektorom z grandslamových turnajov. Je tom osem najlepších párov na svete, ktoré musíte v rozhodujúcich momentoch zdolať. Trúfam si povedať, že momentálne patríme medzi Top 3 či Top 5. Vo väčšine zápasov sa zrejme rozhodne až v supertajbrejkoch. Pred žrebom nemáme žiadne špeciálne želanie. Nad piatimi pármi sme už vyhrali, s Francúzmi Nicolasom Mahutom a Pierrom-Huguesom Herbertom ani s Nemcami Kevinom Krawietzom a Andreasom Miesom sme ešte nehrali."

Poradie v deblovom rebríčku ATP k 4. novembru:

1. (1.) Juan Sebastian Cabal a Robert Farah (obaja Kol.) 8120, 3. (3.) Nicolas Mahut (Fr.) 5680, 4. (4.) Horacio Zeballos (Arg.) 5610, 5. (5.) Lukasz Kubot (Poľ.) 4870, 6. (6.) Marcelo Melo (Braz.) 4600, 7. (11.) Kevin Krawietz (Nem.) 4505, 8. (17.) Andreas Mies (Nem.) 4345, 9. (18.) Ivan Dodig (Chor.) 4220, 10. (22.) Filip POLÁŠEK (SR) 4100