Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Tenis

Norbert Gombos postúpil do finále Košice Open

Pre Gombosa to bude tretie finále v rade, v predošlých dvoch vo Vicenze a Prostějove ťahal za kratší koniec.

Košice 13. júna (TASR) - Slovenský tenista Norbert Gombos postúpil do finále challangeru Košice Open. V semifinálovom zápase zdolal za 2 hodiny a 18 minút Bielorusa Vladimira Ignatika v troch setoch 2:6, 7:6(3), 6:3. Pre Gombosa to bude tretie finále v rade, v predošlých dvoch vo Vicenze a Prostějove ťahal za kratší koniec.

Prvý set semifinálového zápasu medzi Gombosom a Ignatikom patril bieloruskému hráčovi. Ten sa rýchlo ujal vedenia 3:0 a napokon úvodné dejstvo vyhral pomerne jednoznačne 6:2. V úvode druhého si aktéri vzali podanie už v úvodných dvoch gemoch. Druhý set dospel do tajbrejku, v ktorom Ignatik viedol už 3:0. Gombos sa však nevzdal a nepriaznivé skóre otočil. Už v úvode tretieho setu získal Gombos bod pri súperovom podaní, čo sa napokon ukázalo ako rozhodujúce. Slovenský tenista doviedol zápas do víťazného konca a v sobotnom finále nastúpi proti Kanaďanovi Dancevicovi.

Semifinálový zápas medzi Gombosom a Ignatikom bol divácky zatiaľ najatraktívnejší. Aktéri predviedli trojsetovú drámu, ktorá trvala takmer 150 minút. "Na začiatku zápasu som cítil únavu, keďže ťahám dlhú šnúru turnajov. Nemal som veľa času na regeneráciu. Som rád, že som sa v druhom sete vrátil do hry a chytil som rytmus. Dovtedy hral môj súper veľmi dobre. Pomohol som si servisom a gemy, v ktorých som podával, boli celkom jednoznačné. V treťom som už robil výrazne menej chýb. Videl som, že môj súper je už unavený a ťažšie sa mu hrajú dlhšie výmeny," uviedol Gombos.

Rodák z Galanty sa môže stať prvým Slovákom s víťazstvom na Košice Open. V predchádzajúcich 11-tich ročníkoch triumfovali zahraniční hráči, naposledy Kazach Kukuškin. Pre Gombosa je finálová účasť na košickom challangeri treťou v rade. V talianskej Vicenze aj českom Prostějove na turnajový triumf nedosiahol a pred sobotným finále verí, že bude platiť známe - do tretice všetko dobré. "Toto je moje tretie finále v rade. Snažím sa dať dokopy na sobotný zápas. Dám do toho všetko a dúfam, že to vyjde," poznamenal Gombos.

Jeho finálovým súperom bude Kanaďan Frank Dancevic, ktorý ešte na turnaji nestratil ani set. "Už som ho párkrát videl na turnajoch. Je to nevyspytateľný hráč a pokiaľ viem, bol už v prvej stovke rebríčka. Dancevicovi sedia tieto podmienky a ešte tu nehral trojsetový zápas. Skúsim ho zdolať v dlhých výmenách a dúfam, že sa mi to podarí," povedal Gombos pre TASR.

Víťaz challangeru Košice Open získa prémiu vo výške 5035 Eur a 80 bodov do rebríčka ATP. Zdolaný finalista si odnesie 2975 Eur a na konto mu pribudne 48 bodov.

Po piatku je známe aj finálové obsadenie štvorhry. V sobotu popoludní zabojuje argentínsko-uruguajský pár Facundo Arguello, Ariel Behar proti poľskej dvojici Andriej Kapas, Blažej Konius. Víťazný pár si rozdelí 2155 Eur, zdolaní dostanú 1225 Eur.

Košice Open 2014:
dvojhra - výsledky semifinále:

Frank Dancevic (Kan.) - Lucas Pouille (Franc.) 6:4, 6:2
Norbert GOMBOS (SR) - Vladimir Ignatik (Biel.) 2:6, 7:6(3), 6:3

štvorhra - výsledky semifinále:
Facundo Arguello, Ariel Behar (Arg./Urug.) - Sebastian Bader, Gerald Melzer (obaja Rak.) 6:2, 7:5
Mateusz Kowalczyk, Artem Sitak (Poľ./N.Zel.) - Andriej Kapas, Blažej Koniusz (obaja Poľ.) 5:7, 4:6

Program Košice Open 2014, sobota:
dvojhra - finále:

Norbert GOMBOS (SR) - Frank Dancevic (Kan.)

štvorhra - finále:
Facundo Arguello, Ariel Behar (Arg./Urug.) - - Andriej Kapas, Blažej Koniusz (obaja Poľ.)