Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Tenis

Molčan by skupinovú fázu finále DC chcel hrať doma: Bola by to bomba

Na snímke slovenskí daviscupoví reprezentanti zľava Lukáš Klein, Igor Zelenay, Norbert Gombos, Jozef Kovalík, Lukáš Pokorný a Alex Molčan sa radujú z postupu na finálový turnaj po výhre nad domácim Srbskom počas druhého hracieho dňa kvalifikačného duelu Davisovho pohára Srbsko - Slovensko v Kraljeve v sobotu 3. februára 2024. Foto: TASR - Martin Baumann

Slovenský tenisový zväz podľa slov jeho prezidenta Miloslava MeČířa zvažuje, že sa bude uchádzať o usporiadanie jednej zo štyroch skupín.

Bratislava 5. februára (TASR) - Slovenskí tenisti Alex Molčan s Lukášom Kleinom by privítali, keby v septembri v skupinovej fáze finálového turnaja Davisovho pohára mohli hrať doma. Slovenský tenisový zväz podľa slov jeho prezidenta Miloslava MeČířa zvažuje, že sa bude uchádzať o usporiadanie jednej zo štyroch skupín.

"Bola by to bomba. Možno by tam bol väčší stres, no pre nás i pre slovenských tenisových fanúšikov by to bol obrovský zážitok," uviedol najlepší slovenský singlista. Aj Lukáša Kleina by potešilo, keby v septembri mohol hrať proti elitným svetovým tímom v NTC aréne. "Bolo by skvelé dotiahnuť finálovú skupinu na Slovensko, ešte viac by nás to motivovalo."

V Srbsku dosiahol slovenský daviscupový tím jedno z najcennejších víťazstiev. Kapitán Tibor Tóth deň pred žrebom ochorel a v Kraljeve nemohol sedieť na lavičke. O to intenzívnejšie to prežíval v hotelovej izbe. "Ľubo Kurhajec ma výborne zastúpil, odviedol fantastickú prácu. Bolo to pre mňa ťažké. Keď človek pozerá zápas v televízii, cíti sa bezradný. Sú to väčšie nervy," zdôraznil Tóth.

Postup medzi 16 najlepších tímov sveta považuje za veľký úspech. "My sme za týmto výsledkom išli veľmi dlho. Hráči s celým realizačným tímom vynaložili veľké množstvo energie. Chalani dávajú Davis Cupu 150 percent. Súperov v skupinovej fáze si už moc nenavyberáme. Ak by sme hrali doma, to by bola veľká vec, splnil by sa mi sen."

V skupinovej fáze finálového turnaja sa predstaví 16 tímov, ktoré rozdelia do štyroch štvorčlenných skupín. Dva najlepšie z každej z nich postúpia do novembrovej vyraďovacej fázy v Malage. Účasť v skupinovej fáze mali v predstihu istú vlaňajší finalisti Taliansko a Austrália i Španielsko s Veľkou Britániou ako držitelia voľných kariet. Okrem Slovenska si postup zabezpečili Kanada, Holandsko, Nemecko, USA, Brazília, Fínsko, Česko, Francúzsko, Argentína, Belgicko a Čile.

Slováci si postupové oslavy užili, Kurhajec pri nich prišiel o fúzy. "Všetko sa začalo už po zápase na kurte, pokračovalo v šatni a vyvrcholilo v hoteli. Bolo to také milé. Igor Zelenay dvíhal hore hostesky, ktoré nám pridelili a súčasťou osláv bolo aj holenie mojich fúzov. Bolo to veselé, ale v rámci normy."