Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

Lotyšskí tenisti nastúpia proti Slovákom bez Gulbisa

Na snímke zľava hráč daviscupového tímu Lotyšska Andis Juška, nehrajúci kapitán daviscupového tímu Lotyšska Karlis Lejnieks a hráč daviscupového tímu Lotyšska Arturs Lazdinš počas tlačovej konferencie pred 1. kolom I. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára proti Slovensku (31. januára do 2. februára 2013) v Bratislave 28. januára 2014. Foto: TASR/Martin Baumann

V daviscupovej histórii pôjde o prvý vzájomný zápas medzi Slovenskom a Lotyšskom. Ak Slováci vyhrajú, v apríli privítajú v druhom kole opäť na domácej pôde Rakúsko.

Bratislava 28. januára (TASR) - Lotyšskí tenisti nastúpia na víkendový duel 1. kola I. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára proti Slovensku v bratislavskom NTC definitívne bez tímovej jednotky Ernestsa Gulbisa. Na utorňajšej tlačovej konferencii to potvrdil lotyšský kapitán Karlis Lejnieks.

"Gulbis nebude hrať v Bratislave z osobných dôvodov, netreba hľadať za tým nič iné. Poznám ho od detských čias a nie je to problémový chlapec, ako píšu o ňom niektoré média, je to celé nafúknutá bublina. Pri neúčasti Ernesta sme pristúpili k zmene v nominácii, nováčikom v tíme je 16-ročný Arturs Lazdinš. Dvojičky Martinš a Janis Podžusovci sa iba v pondelok vrátili do Lotyšska z turnaja v USA, na Slovensko by mali priletieť v utorok podvečer," povedal Lejnieks, ktorý sa na šance svojho tímu uspieť v Bratislave pozerá realisticky. "Sme jednoznačnými outsidermi, no budeme bojovať o čo najlepší výsledok. Máme mladý tím, hráči sa dobre poznajú. Prostredie v NTC sa nám veľmi páči, ja sám som tu v minulosti hral na challengeri. Kurty sú dosť rýchle, čo nám vyhovuje, pretože často hrávame v halách."

Lotyšskou jednotkou v dueli so Slovenskom bude skúsený Andis Juška. "V Davis Cupe hrávam už 12 rokov a verím, že v Bratislave zúročím svoje bohaté skúsenosti. Slovenských hráčov poznám z challengerov, sú to kvalitní tenisti. Moje posledné výsledky na turnajoch boli priemerné, vo svetovom rebríčku som si pohoršil, no v Bratislave chcem vyhrať aspoň jednu dvojhru."



Žreb je na programe vo štvrtok

Žreb duelu Slovensko - Lotyšsko je na programe vo štvrtok o 11.00 h. Úvodné piatkové dvojhry sa v NTC začnú o 15.00, sobotňajšia štvorhra je na od 14.00 a záverečné nedeľňajšie single o 13.00. Hrá sa s loptičkami značky Dunlop Fort All Court. Hlavným rozhodcom bude Brit Tom Kinloch, v úlohe empajrových arbitrov sa predstavia Poľka Gabriela Dalogová a Slovák Michal Varmus.

Zverenci kapitána Miloslava Mečířa vlani po piaty raz za sebou zvládli "záchranárske" práce, keď v septembri v 1. kole play off o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny zdolali v NTC Švédsko 3:2. O dva body sa zaslúžil Lukáš Lacko, tretí pridal Andrej Martin. V daviscupovej histórii pôjde o prvý vzájomný zápas medzi Slovenskom a Lotyšskom. Ak Slováci vyhrajú, v apríli privítajú v 2. kole opäť na domácej pôde Rakúsko.