Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

Martin Kližan získal v Mníchove druhý singlový titul na okruhu ATP

Martin Kližan sa teší z víťazstva. Foto: TASR/AP Photo

Slovenský tenista si vo finále dvojhry poradil s najvyššie nasadeným Talianom Fabiom Fogninim v troch setoch 2:6, 6:1 a 6:2

Mníchov 4. mája (TASR) - Slovenský tenista Martin Kližan získal v nedeľu druhý singlový titul na okruhu ATP, keď v pozícii kvalifikanta triumfoval na antukovom turnaji v Mníchove. Vo finále dvojhry si napriek problémom s brušným svalstvom poradil s najvyššie nasadeným Talianom Fabiom Fogninim za 1:27 h v troch setoch 2:6, 6:1 a 6:2.

Kližan nadviazal na triumf z halového podujatia v ruskom Petrohrade z roku 2012, kde v dueli o cennú trofej tiež zdolal Fogniniho. Zverenec českého trénera Martina Damma si z bavorskej metropoly odnáša prémiu 77.315 eur, 262 bodov do svetového rebríčka ATP Entry a auto BMW. V novom vydaní rebríčka poskočí o 50 miest na 61. priečku. Kližan je vôbec prvým kvalifikantom, ktorý v Mníchove získal titul. Na okruhu ATP sa naposledy podobný kúsok podaril Francúzovi Nicolasovi Mahutovi vlani na tráve v holandskom Hertogenboschi.

Kližan hneď v úvodnom geme stratil vlastné podanie. Slovenský daviscupový reprezentant následne kontroval rebrejkom, no Fognini potom získal štyri hry v rade a prvý set sa stal jeho korisťou. Za stavu 1:4 Kližan tlmočil fyzioterapeutovi, že má problémy s brušným svalstvom, no so sebazaprením pokračoval v zápase a v druhom dejstve ovládol dvorec. Skvele podával i returnoval, ničil súpera z forhendu a Fogninimu dovolil uhrať iba jediný gem.

Fognini bol čoraz viac frustrovaný

Martin Kližan s trofejou
Foto: TASR/AP Photo
Kližan bol na koni a hneď v úvode tretieho setu opäť zobral Talianovi podanie. Fognini bol čoraz viac frustrovaný, hádal sa s empajrovým rozhodcom, čo vyústilo v penalizáciu v podobe straty fiftínu a Kližan sa ujal vedenia 2:0. Slovenský tenista po zisku ďalších dvoch gemov odskočil Fogninimu na 4:0 a šancu na zisk titulu už z rúk nepustil. Za stavu 5:2 premenil po winneri pri vlastnom servise hneď prvý mečbal a upravil vzájomnú bilanciu s Fogninim na 2:3.

Kližan bol po zisku titulu spokojný. "Dnes to bol bláznivý zápas. V priebehu deviatich dní som odohral osem duelov a pred finále som sa necítil dobre. Nevzdával som sa však a snažil som sa bojovať o každú loptičku. Som veľmi šťastný, že sa mi ako kvalifikantovi podarilo vyhrať mníchovský turnaj. Byť na listine víťazov s takými hráčmi ako Roger Federer či Michael Stich je veľká česť," povedal slovenský tenista počas slávnostného ceremoniálu.

Fognini po finálovej prehre netajil sklamanie. "Dnes to nebol môj deň. Nie som spokojný s predvedeným výkonom. Postup do finále si cením, no záverečný zápas mi vôbec nevyšiel. Napriek tomu ďakujem všetkým za podporu, cítil som sa v Mníchove ako doma," povedal Fognini, ktorý tvrdí, že Kližan vo finále predstieral zranenie, aby ho vyviedol z konceptu. "Dúfam, že Martin sa teraz cíti už lepšie ako počas zápasu. Bolo to podľa môjho názoru z jeho strany divadlo. Uvídíme, koľko zápasov ešte v tomto roku takýmto spôsobom vyhrá," citovala Fogniniho nemecká agentúra dpa.

Dvojhra - finále:
Martin KLIŽAN (SR) - Fabio Fognini (1-Tal.) 2:6, 6:1, 6:2