Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Tenis

Davisov pohár: Duel Srbsko - Slovensko otvoria Kecmanovič s Kleinom

Na snímke slovenský tenisový reprezentant Lukáš Klein. Foto: TASR - Pavel Naubauer

Víťaz zápasu v Kraljeve postúpi do septembrovej skupinovej časti finálového turnaja Davisovho pohára.

Kraljevo 1. februára (TASR) - Srbská jednotka Miomir Kecmanovič a slovenská tenisová dvojka Lukáš Klein nastúpia v piatok o 15.00 h proti sebe v úvodnej dvojhre kvalifikačného duelu Davisovho pohára. V druhom singli si na antuke v Kraljeve zmerajú sily Dušan Lajovič a Alex Molčan. Rozhodol o tom štvrtkový žreb v hale Ibar.

Sobotňajší program otvorí o 13.00 h štvorhra, v ktorej by Srbi mali vyrukovať s tandemom Nikola Čačič, Kecmanovič. Slovenský kapitán Ľubomír Kurhajec, ktorý v zápase nahradí chorého Tibora Tótha, nominoval pár Jozef Kovalík, Igor Zelenay. Nasledovať bude súboj tímových jednotiek Kecmanoviča a Molčana. V záverečnej dvojhre by sa mali predstaviť Lajovič a Klein.

Víťaz zápasu v Kraljeve postúpi do septembrovej skupinovej časti finálového turnaja Davisovho pohára. Účasť v nej už majú istú vlaňajší finalisti Taliansko s Austráliou a Španielsko s Veľkou Britániou ako držitelia voľných kariet. Srbom bude chýbať líder svetového rebríčka Novak Djokovič, pre chorobu vypadol z nominácie Hamad Medjedovič.

Klein je rád, že proti Srbsku začne. "Poznám aspoň presný čas, keď nastúpim na kurt. Kecmanoviča príliš nepoznám, no je to kvalitný hráč, na Australian Open postúpil do osemfinále. Aj mne sa však v Melbourne darilo a pokúsim sa dobrú formu preniesť aj do daviscupového duelu. Antukový kurt v Kraljeve je trochu atypický, postupne som si však na neho zvykol."

Molčan očakáva proti Lajovičovi náročný duel. "Dobre sa poznáme z turnajov, sme kamoši, ale v zápase pôjde priateľstvo bokom. Budeme bojovať o každú loptičku a pokúsime sa domácich prekvapiť. Naše šance určite stúpli, keďže Srbi nebudú mať k dispozícii svetovú jednotku Novaka Djokoviča."

Kurhajec zažije v Srbsku premiéru v pozícii daviscupového kapitána, keď nahradí chorého Tótha. "Je to pre mňa česť a zadosťučinenie. Kleina i Molčana poznám, v minulosti som ich viedol v Galeovom pohári. Som rád, že Luki začne, verím, že potvrdí dobrú formu z Austrálie. Trochu ma prekvapilo, že Srbi nepostavili Lasla Djereho. Majú však v tíme troch kvalitných singlistov, ktorí sú v prvej svetovej 60-ke."

žreb kvalifikačného duelu Davisovho pohára Srbsko - SLOVENSKO:

piatok 15.00 h: Miomir Kecmanovič - Lukáš Klein, Dušan Lajovič - Alex Molčan

sobota 13.00 h: Nikola Čačič, Kecmanovič - Jozef Kovalík, Lukáš Pokorný

Kecmanovič - Molčan, Lajovič - Klein


Kurhajec sa teší na premiéru v úlohe daviscupového kapitána: Je to česť


Dlhé roky pôsobí ako tréner v Národnom tenisovom centre, v piatok zažije v Kraljeve premiéru v úlohe slovenského daviscupového kapitána. Ľubomír Kurhajec nahradí na lavičke Tibora Tótha, ktorý je pre chorobu izolovaný na hoteli. Pre skúseného kouča je to nová výzva.

"Je to pre mňa česť a zadosťučinenie. Roky pracujem pre Slovenský tenisový zväz i ako mládežnícky tréner. Alexa Molčana s Lukášom Kleinom som v minulosti priviedol k triumfu v Galeovej pohári, takže ich dobre poznám. Tibor Tóth v stredu ochorel, má horúčky a v zápase so Srbskom nemôže byť v úlohe kapitána. Ja budem jeho náhradník," vysvetlil Kurhajec.

Každý kapitán prežíva daviscupové zápasy po svojom. "Miloš Mečíř bol flegmatik, skôr taký tichý. Tibor zasa vyskakoval zo stoličky. Ja budem niečo medzi. Verím, že chlapcom pomôžem a dosiahneme úspešný výsledok. Srbi majú silný tím, hrajú doma, no určite nepredáme kožu lacno a pokúsime sa zvíťaziť."

Kurhajca prekvapilo, že domáci pri neúčasti Novaka Djokoviča nenominovali do dvojhier Lasla Djereho, ktorý je druhým najvyššie postaveným srbským singlistom. "Možno zavážilo to, že Djere má s Alexom Molčanom negatívnu bilanciu 0:2. Aj Miomir Kecmanovič s Dušanom Lajovičom sú však kvalitní hráči, Srbi majú široký výber."