Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

Gombos vyzve Isnera na úvod baráže Davis Cupu

Norbert Gombos Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovenskí tenisti budú bojovať v USA o postup medzi elitnú šestnástku po šesťročnej prestávke.

Chicago 11. septembra (TASR) - Americká tenisová jednotka John Isner (16. vo svetovom rebríčku ATP Entry) a slovenská dvojka Norbert Gombos (126.) nastúpia v piatok o 23.00 SEČ proti sebe v úvodnej dvojhre barážového stretnutia o účasť vo svetovej skupiny Davisovho pohára v Chicagu. V druhom singli si na tvrdom povrchu acrylic v Sears Center zmerajú sily Sam Querrey (51.) a Martin Kližan (57.) Rozhodol o tom štvrtkový žreb v metropole štátu Illinois.

Vo štvorhre proti bratom Bryanovcom

Americkí tenisti Bob (vpravo) a Mike Bryanovci
Foto: TASR/AP
Do sobotňajšej štvorhry so začiatkom o 21.00 SEČ nominoval americký nehrajúci kapitán Jim Courier svetové deblové jednotky Boba a Mikea Bryanovcov, slovenský kapitán Miloslav Mečíř nahlásil pár Michal Mertiňák, Lukáš Lacko. Nedeľňajší program otvorí o 19.30 duel tímových jednotiek Isnera a Kližana, v záverečnom singli by sa mali predstaviť Querrey s Gombosom, ktorý dostal prednosť pred Lackom. Zápasy odvysiela v priamom prenose aj RTVS. Hrá sa s loptičkami značky Wilson US Open Extra Duty. Hlavným rozhodcom bude Brit Andrew Jarrett, v úlohe empajrových arbitrov sa predstavia jeho krajanka Alison Hughesová a Austrálčan Tom Sweeney. V daviscupovej histórii pôjde o tretí vzájomný súboj medzi Slovenskom a USA, v oboch doterajších uspeli Američania. Vo februári 2002 zvíťazili na harde v Oklahome 6:0, v septembri 2003 v baráži o svetovú skupinu v prvom zápase v bratislavskom NTC 3:2.

Slovenskí daviscupoví reprezentanti sprava Norbert Gombos, Lukáš Lacko, Michal Mertiňák a Martin Kližandržia slovenskú vlajku a ďakujú divákom po výhre v stretnutí 2. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára tenisových družstiev Slovensko - Rakúsko v Bratislave, 5. apríla 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok
Slováci budú bojovať o postup medzi elitnú šestnástku po šesťročnej prestávke, v uplynulých sezónach sa zachraňovali v 1. skupine euro-africkej zóny. Na prelome januára a februára deklasovali v 1. kole v NTC Lotyšsko 5:0 a začiatkom apríla si poradili s Rakúskom 4:1, keď základ úspechu položili už v úvodných dvojhrách. Daviscupový debutant Gombos najskôr zdolal rakúsku jednotku Dominica Thiema a v druhom singli zvíťazil Lacko po päťsetovej dráme nad Andreasom Haiderom-Maurerom. Rozhodujúci tretí bod pridali vo štvorhre Kližan s Mertiňákom. Američania bez zraneného Isnera prehrali v 1. kole svetovej skupiny s Veľkou Britániou 1:3.

Mečíř dal šancu Gombosovi

Mečíř zvažoval, či proti USA postaví do dvojhier Gombosa alebo Lacka, napokon sa rozhodol dať šancu 24-ročnému rodákovi z Galanty. "Určite pomohlo aj to, že Noro podal výborný výkon v zápase s Rakúšanom Thiemom, v ktorom sa veľmi dobre zhostil situácie. Tento týždeň na tréningoch zlepšoval svoju výkonnosť, naopak Lukášovi sa veľmi nedarilo. Necítil sa sebavedomo, preto som to vyskúšal takto. V úvodnej dvojhre sa veľmi hrať nebude, bude to najmä o podaní. Uvidíme, ako sa s tým Noro vyrovná, s takými hráčmi ako Isner nemá príliš veľa skúseností. Querreyho som videl na US Open. Dôležité bude, aby Martin Kližan dostal čo najviac returnov do kurtu a aby neurobil lacné chyby. Hráči ako Querrey riskujú pri súperovom servise. Treba, aby Maťo dobre podával a nepúšťal súpera k brejkbalom," povedal pre TASR Mečíř, ktorému robí vrásky na čele zdravotný stav deblového špecialistu Mertiňáka. "Merťo má ešte stále problémy, no verím, že doktor Roman Fano ho dá dokopy. Máme ešte dva dni. Uvidíme, či vyzdravie, aj pre mňa je to dosť veľká neznáma."

žreb baráže o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára:

USA - SLOVENSKO
piatok: 23.00 SEC John Isner - Norbert Gombos, Sam Querrey - Martin Kližan

sobota: 21.00 Bob Bryan, Mike Bryan - Michal Mertiňák, Lukáš Lacko

nedeľa: 19.30 Isner - Kližan, Querrey - Gombos