Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Tenis

Čepelová postúpila do semifinále dvojhry na turnaji WTA v Bastade

Slovenka Jana Čepelová Foto: TASR/AP

V Bastade má už istú prémiu 11.500 USD a 110 bodov do svetového rebríčka WTA.

Bastad 18. júla (TASR) - Slovenská tenistka Jana Čepelová sa prebojovala už do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA vo švédskom Bastade (dotácia 250.000 dolárov). Vo štvrťfinále si poradila s kazašskou kvalifikantkou Juliou Putincevovou za 1:25 h v dvoch setoch 6:4, 7:5. V dueli o postup do druhého finále na WTA Tour nastúpi v sobotu proti Juhoafričanke Chanelle Scheepersovej. V Bastade má už istú prémiu 11.500 USD a 110 bodov do svetového rebríčka WTA.

Čepelovej nevyšiel úvod zápasu s Putincevovou, keď dvakrát stratila vlastné podanie a mladá Kazaška si vybudovala náskok 3:0. Slovenská fedcupová reprezentantka však následne získala štyri gemy v rade a v koncovke prvého setu slávila úspech. Čepelová postupne zlepšila percento prvého podania, obmedzila počet nevynútených chýb, účinne využívala stopbaly. Putincevová bola s pribúdajúcimi minútami čoraz nervóznejšia, reagovala podráždene na výroky rozhodcov.

V druhom dejstve Čepelová po brejku v šiestom geme odskočila súperke na 5:2. Putincevová síce vyrovnala na 5:5, no zverenka trénera Martina Zathureckého už dotiahla zápas do úspešného konca. V dvanástom geme premenila pri súperkinom servise v poradí tretí mečbal. Čepelová bola začiatkom apríla vo finále turnaja na zelenej antuke v americkom Charlestone, potom sa však výsledkovo trápila. Z 10 dvojhier, vrátane dvoch fedcupových, vyhrala len jednu v kvalifikácii v Madride. V uplynulých týždňoch ju navyše trápili zdravotné problémy. Chytila sa až teraz na tradičnom letnom turnaji v Bastade, kde štartuje po prvý raz.

Prelomenie zlej série

Čepelová mala po postupe medzi elitné kvarteto veľkú radosť. "Teší ma, že som konečne prelomila zlú šnúru turnajov, na ktorých som doplácala aj na ťažké žreby. V Bastade sa mi hrá veľmi dobre, je tu príjemné prostredie a cítim sa vo švédskom stredisku ako doma. Dnešný zápas som nezačala dobre, robila som veľa chýb a súperke stačilo držať loptičku v hre, do stavu 0:3 som sa porážala sama. Vedela som však, čo mám zmeniť a po obrate na 4:3 som bola na dvorci lepšou hráčkou. V druhom sete za stavu 5:2 tam prišlo malé zaváhanie, Putincevovej vyšli niektoré údery a bolo zrazu 5:5. Nespanikárila som však a verila som, že zápas vyhrám," povedala pre TASR Čepelová.

Semifinálová súperka Scheepersová je pre ňu neznámou. "Vôbec ju nepoznám, ani som ju nikdy nevidela hrať. Budem ju spoznávať až priamo na kurte. Vynasnažím sa na zápas čo najlepšie pripraviť a ak podám maximálny výkon, mám šancu postúpiť do finále. Určite sa na Scheeperovú opýtam môjho trénera Maťa Zathureckého, ktorý v Bastade chýba, ale sme neustále v kontakte. Vo Švédsku som spolu s bratom, ktorý hrával tenis a vyzná sa. Boli sme spolu pozerať naše predchádzajúce súperky a snažili sa ušiť účinnú taktiku."

dvojhra ženy - štvrťfinále Bastad:
Jana ČEPELOVÁ (SR) - Julia Putincevová (Kaz.) 6:4, 7:5, Mona Barthelová (Nem.) - Kaia Kanepiová (Est.) 6:2, 7:6 (4), Chanelle Scheepersová (JAR) - Lara Arruabarrenová Vecinová (Šp.) 6:2, 4:6, 6:3, Silvia Solerová Espinosová (Šp.) - Alexandra Panovová (Rus.) 6:3, 6:2

dvojhra ženy - štvrťfinále Istanbul
Ana Konjuhová (Chorv.) - Elina Svitolinová (4-Ukr.) 6:4, 1:6, 6:1, Kristina Mladenovičová (Fr.) - Francesca Schiavoneová (Tal.) 3:6, 6:3, 7:5, Roberta Vinciová (2-Tal.) - Kurumi Narová (6-Jap.) 6:0, 6:2

dvojhra muži - štvrťfinále Hamburg
Alexander Zverev (Nem.) - Tobias Kamke (Nem.) 0:6, 7:5, 6:3, Leonardo Mayer (Arg.) - Dušan Lajovič (Srb.) 6:1, 7:5, David Ferrer (1-Šp.) - Pablo Andujar (Šp.) 6:0, 6:2, Philipp Kohlschreiber (7-Nem.) - Lukáš Rosol (ČR) 6:4, 6:4